Answers (Verified Update)
127 questions with answers
Topic: NURS 190 ~ Assessment 2
1. Normal: Symmetric, round, midline, erect, up- Normal/Abnormal right without
lesions Abnormal: Skull & facial bones larger & thicker, facial droop present
Answer: Findings: Inspect - Head
2. Acromegaly
Answer: Rare disease often caused by prolonged secretion of excess GH from a pituitary
adenoma
3. BP -> sudden, temporary disorder that produces unilateral facial paralysis; stress
induced, not life threatening Stroke -> paralysis may extend to other regions, will
affect cognition & motor function
Answer: Bell's Palsy vs Stroke
4. Slanted eyes, flat nasal bridge, flat nose, protruding tongue, short neck, smaller
head
Answer: S/S: Trisomy 21
5. Hard, smooth without lesions
Answer: Normal Findings: Palpation ~ Head
6. Lesions, lumps present
Answer: Abnormal Findings: Palpation ~ Head
7. What should you palpate when palpating the head?
Answer: Head for consistency Temporal artery (bilateral) TMJ (temporomandibular joint)
8. Normal: elastic, not tender Abnormal: hard, thick, tender
Answer: Normal/Abnormal Findings: temporal artery
9. Place index finger over front of each ear as you ask patient to open his/her mouth
Answer: Technique: Palpating TMJ
10. Normal: no swelling, tenderness, or crepitation; mouth opens & closes fully,
lower jaw moves laterally Abnormal: limited ROM, swelling, tenderness, crepitation
Answer: Normal/Abnormal Findings: TMJ
11. Crepitation
Answer: Crackling, crinkling or grating sound on movement of a joint or beneath the skin
12. Normal: symmetric, head centered, no masses, ROM Abnormal: swelling, masses
Answer: Normal/Abnormal Findings: Inspect - Neck
13. Patient swallows water, observe movement of How thyroid cartilage and gland
Answer: to inspect movement of neck structures:
14. How to palpate trachea:
Answer: Place finger in the sternal notch Feel each side of the notch and the rings
Page 1
, 15. Normal: midline Abnormal: pulled to one side ~ tracheal deviation
Answer: Normal/Abnormal Findings: Palpate - Trachea
16. How to palpate thyroid:
Answer: Stand behind patient Right hand PALPATES, left hand DISPLACES
17. Normal: palpable - lobes are firm, smooth, non-tender; no nodules, moves upon
swallowing Abnormal: enlarged, tender thyroid
Answer: Normal/Abnormal Findings: Inspect/Palpate - Thyroid
18. When do you auscultate the thyroid?
Answer: Only if it is enlarged
19. Place bell over lateral lobes, client holds breath
Answer: Technique: Auscultate - Thyroid
20. Normal: no bruits Abnormal: soft swishing ~ bruit
Answer: Normal/Abnormal Findings: Auscultate - Thyroid
21. What is an enlarged thyroid called?
Answer: Goiter
22. Hyperthyroidism
Answer: Excess production of thyroid hormones is called:
23. Hypothyroidism
Answer: Decrease in production of thyroid hormones is called:
24. Subjective: irritable, muscle weakness, insomnia, heat intolerance Objective:
thyroid gland enlarged, exophthalmos, cardiac changes, integumentary changes,
weight loss, inc. diaphoresis
Answer: S/S: Hyperthyroidism
25. Subjective: weakness, depression, heavy period, difficulty concentrating, cold
intolerance Objective: constipation, integumentary changes (dry skin, weak nails),
weight gain, cool skin
Answer: S/S: Hypothyroidism
26. Normal: nonpalpable Abnormal: palpable ~ infection
Answer: Normal/Abnormal Findings: Lymph Nodes
27. How to palpate lymph nodes:
Answer: Use finger pads in slow, gentle, circular motion Palpate submental region with ONE
hand
28. Anterior triangle
Answer: ID green
29. Preauricular Posterior auricular (mastoid) Occipital Retropharyngeal (tonsillar)
Submandibular Submental Anterior cervical chain Posterior cervical chain
Supraclavicular
Answer: Sequence for palpating lymph nodes
Page 2