Practice Test 2 (Units 8-13) - Questions with Correct Answers
50 questions
1. 'Need to know' versus 'nice to know' prioritization helps designers:
A. Add more content
B. Avoid SMEs
C. Reduce overload and focus on essential content
D. Skip objectives
Correct Answer: C. Reduce overload and focus on essential content
Rationale: Lean design.
2. Observing a nurse complete a medication pass to document steps is an example of:
A. Task analysis through observation
B. Summative evaluation
C. Persona creation
D. ROI calculation
Correct Answer: A. Task analysis through observation
Rationale: Captures real practice.
3. A learning hierarchy is arranged so that:
A. Higher skills come first
B. Lower-level prerequisite skills are learned before higher-level skills
C. All skills are equal
D. Order does not matter
Correct Answer: B. Lower-level prerequisite skills are learned before higher-level skills
Rationale: Bottom-up.
4. Gagne's five learning outcome types are:
A. Remember, understand, apply, analyze, create
B. Attention, relevance, confidence, satisfaction, results
C. Verbal information, intellectual skills, cognitive strategies, motor skills and attitudes
D. Reaction, learning, behavior, results, ROI
Correct Answer: C. Verbal information, intellectual skills, cognitive strategies, motor skills
and attitudes
Rationale: Different outcomes need different conditions.
5. Task analysis breaks a job or skill into:
A. Steps, subtasks and required knowledge
B. Learning styles
C. Grades
D. Budget lines
Correct Answer: A. Steps, subtasks and required knowledge
Rationale: Defines what to teach.
6. A flowchart in task analysis is useful for:
A. Showing decision points and branches in a procedure
B. Grading essays
C. Writing personas
D. Measuring ROI
Correct Answer: A. Showing decision points and branches in a procedure
Rationale: Visual logic.
, 7. A principle (rule) describes:
A. A single fact
B. A motor skill
C. A relationship between concepts, such as cause and effect
D. A procedure step
Correct Answer: C. A relationship between concepts, such as cause and effect
Rationale: E.g., supply and demand.
8. A think-aloud protocol in cognitive task analysis asks experts to:
A. Stay silent
B. Write a test
C. Rate a survey
D. Verbalize their thoughts while performing a task
Correct Answer: D. Verbalize their thoughts while performing a task
Rationale: Reveals reasoning.
9. Choosing to follow safety procedures is classified by Gagne as:
A. A motor skill
B. An attitude
C. Verbal information
D. An intellectual skill
Correct Answer: B. An attitude
Rationale: Choice of action.
10. Learning outcomes for a course are usually:
A. Single test questions
B. Broader statements of what learners will achieve
C. Instructor biographies
D. Weekly reading lists
Correct Answer: B. Broader statements of what learners will achieve
Rationale: Objectives are more specific.
11. An objective at the Analyze level should be assessed with:
A. A recall quiz
B. A matching task of definitions
C. Attendance
D. A task requiring learners to break down and compare information
Correct Answer: D. A task requiring learners to break down and compare information
Rationale: Same cognitive level.
12. Backward design's 'acceptable evidence' stage corresponds to:
A. Writing activities
B. Choosing technology
C. Marketing
D. Designing assessments
Correct Answer: D. Designing assessments
Rationale: Evidence of learning.