Question:
1. Geriatrics is at the intersection of 3 forces:
Answer:
1. Gerontology (basic + applied)
2. Chronic disease management (especially multi-morbidities)
3. End of life care
Question:
2. Definition of mortality
Answer:
How much longer a person is expected to live
Question:
3. Definition of aging
Answer:
Time-dependent sequential deterioration that occurs in most living things (including
weakness, susceptibility to disease, loss of mobility and agility, age-related changes etc)
Question:
4. Life expectancy vs life span
Answer:
Expectancy - what proportion of the possible maximum age a person may live Life span -
biological limit to how many years a species can expect to survive
Question:
5. Chronological vs gerontological aging
Answer:
Chronological - actual age (ie 22, 47) Gerontological - based on the risk of dying (the force of
mortality) Some people with same chronological age may have different biological ages
depending on their health state
Question:
6. Health span definition
Answer:
Number of years that are spent free of functional limitations, morbidity and chronic pain Goal
of most best practice approaches (slow/prevent AE over time)
,Question:
7. Compression of morbidity
Answer:
The amount of disability can decrease as morbidity is compressed into the shorter span
between the increasing age of onset of diability and the fixed occurrence of death
Question:
8. Geroscience hypothesis
Answer:
targeting fundamental mechanisms may be able to decrease the likelihood of multiple aging
processes
Question:
9. Moderation in all areas (food intake, alcohol), regular physical activity and an engaging
social life are critical to successful aging (maybe also environmental factors)
Answer:
SOURCE-DERIVED STUDY RESPONSE (CHECK CONTEXT): Key concept from the supplied
study statement: Moderation in all areas (food intake, alcohol), regular physical activity and
an engaging social life are critical to successful aging (maybe also environmental factors)
Question:
10. Hemeostenosis
Answer:
Gradual loss of homeostatic mechanisms Begin in early adulthood but does not become
functionally significant until the loss is extensive
Question:
11. Functional perfomance of an organ depends on:
Answer:
1. The rate of deterioration
2. The level of performance needed Loss of function not significant until it crosses a given
level
Question:
12. The hallmark of aging is
Answer:
How the organ/organism adapts to external stress NOT the resting level of performance
,Question:
13. Cardiovascular changes with aging
Answer:
Question:
14. Neurological changes with aging
Answer:
Question:
15. Respiratory changes with aging
Answer:
Question:
16. Integumentary changes with aging
Answer:
Question:
17. Gastrointestinal changes with aging
Answer:
Question:
18. Urinary changes with aging
Answer:
Serum creatinine is not as good of an indicator of real function due to decreases in muscle
mass and creatinine production that can skew lab values
, Question:
19. Reproductive changes with aging
Answer:
Question:
20. Musculoskeletal changes with aging
Answer:
Question:
21. Vision changes with aging
Answer:
Question:
22. Smell, taste and touch changes with aging
Answer:
Question:
23. Hearing changes with aging
Answer:
Question:
24. Endocrine changes with aging
Answer:
Question:
25. 9 hallmarks of aging