ACTUAL QUESTIONS AND CORRECT ANSWERS
Question:
1. Three types of muscle tissue
Answer:
Skeletal, cardiac, and smooth muscle.
Question:
2. Skeletal muscle characteristics
Answer:
Striated, primarily voluntary, and attached to bones.
Question:
3. Cardiac muscle characteristics
Answer:
Striated, involuntary, and forms the heart wall.
Question:
4. Smooth muscle characteristics
Answer:
Non-striated, involuntary, and located in visceral organs.
, Question:
5. Four principal functions of muscles
Answer:
Produce movement, maintain posture, stabilize joints, and generate heat.
Question:
6. Four principal characteristics of muscle tissue
Answer:
Excitability, contractility, extensibility, and elasticity.
Question:
7. Hierarchy of muscle organization
Answer:
Muscle composed of fascicles, fibers, myofibrils, and myofilaments.
Question:
8. Sarcomere
Answer:
The basic functional repeating unit of a myofibril.
Question:
9. Actin vs. Myosin
Answer:
Actin forms thin filaments; myosin forms thick filaments.
Question:
10. Sliding Filament Theory
Answer:
Actin filaments slide past myosin, shortening the sarcomere during contraction.
Question:
11. Concentric contraction
Answer:
Isotonic contraction where muscle shortens because force exceeds resistance.