ANSWERS
Question:
1. Probable Cause
Answer:
Facts or circumstances that would make a reasonable or prudent person believe a crime is being or has been
committed.
Question:
2. Probable Cause is the basis:
Answer:
To arrest, to search, to seize
Question:
3. Exclusionary Rule
Answer:
Evidence illegally obtained will not be admissible in court
Question:
4. Weeks v. United States
Answer:
Established the exclusionary rule in federal cases. Prohibited evidence obtained by illegal searches and
seizures from being admitted in court.
Question:
5. Wolfe v. Colorado
Answer:
Silver Platter doctrine was struck down
Question:
6. Mapp v. Ohio
Answer:
Established the exclusionary rule was applicable to state, county, and local government.
Question:
7. Purpose of Exclusionary Rule
Answer:
To deter police misconduct.
Question:
8. Exclusionary Rule Prohibits
, Answer:
1. The introduction of evidence seized during an unlawful search
2. Testimony concerning knowledge acquired from that unlawful search
3. Evidence that flowed from the unlawful search
Question:
9. Exceptions to the Exclusionary Rule
Answer:
good faith, inevitable discovery, purged taint, independent source
Question:
10. Independent Source Exception
Answer:
The existence of evidence which was not illegally seized and which in fact provided an independent basis
for the discovery of the challenged evidence
Question:
11. Inevitable Discovery Exception
Answer:
Courts generally will not suppress evidence that has been seized illegally if the government can establish
that the evidence inevitably would been discovered lawfully
Question:
12. Inevitable Discovery prosecution must show:
Answer:
1) The lawful means, which made the discovery inevitable, were possessed by the police and 2) were
actively being pursued prior to the
occurrence of the illegal conduct
Question:
13. Purged Taint Exception If the evidence that is to be introduced is so far removed from the wrong
Answer:
done by the cops then it may be admissible.
Question:
14. Scope
Answer:
The range of one's authority or opportunity to function.
Question:
15. Tiers of Police/ Citizen Contact
Answer:
1) Verbal Encounter 2) Brief Seizures 3) Arrest