EDUCATOR TEST EXAM QUESTIONS
AND ANSWERS
SECTION 1: THE PROFESSION OF EDUCATION (Questions 1-50)
1. To "educate" has been defined as training by formal instruction and supervised
___________ especially in a skill, trade or profession:
a. Skills
b. Practice
c. Ability
d. Observation
Answer: b. Practice
2. To "educate" has been defined as developing mentally, morally or aesthetically,
especially by __________.
a. Demonstration
b. Lecturing
c. Instruction
d. Role playing
Answer: c. Instruction
3. The primary focus of the educator is to __________ education and training in the
appropriate practical discipline:
a. Enforce
b. Provide
c. Dictate
d. Administer
Answer: b. Provide
4. The primary purpose of cosmetology schools and those in related disciplines is to
train competent, qualified professionals to successful _________ in their chosen field.
,a. Downtime
b. Retirement
c. Employment
d. Attitudes
Answer: c. Employment
5. Available positions for the cosmetology educator are Phase 1 Instructor, Theory
Instructor, Director of Student Affairs, or:
a. Director of admissions
b. Director of financial aid
c. Director of education
d. President
Answer: c. Director of Education
6. For a career field to be considered a profession, it must provide both ____________
and social services that are essential.
a. Physical
b. Personal
c. Spiritual
d. Metaphysical
Answer: b. Personal
7. To be considered a profession, the career field must command a body of __________
and involves intellectual activities.
a. Technical skills
b. Theoretical Ability
c. Specialized Knowledge
d. Practical ability
Answer: c. Specialized Knowledge
8. One criterion for a career field to be considered a/an __________ is that it relies on
theory that has been drawn from basic foundational skills that can be applied to its
practice.
a. Job
b. Profession
c. Avocation
,d. Hobby
Answer: b. Profession
9. The members of a profession enjoy a wide range of ___________ and freedom in
making decisions and professional judgments.
a. Autonomy
b. Dependence
c. Civil liberties
d. Perquisites
Answer: a. Autonomy
10. Higher educational requirements for employment, changing technology, and the
need for specialized training have made ____________ preparation imperative.
a. Elementary
b. Occupational
c. Attitudinal
d. Emotional
Answer: b. Occupational
11. The basic function of the educator is to:
a. Facilitate learning
b. Deliver lectures
c. Enforce rules
d. Grade papers
Answer: a. Facilitate learning
12. Teaching is an intellectual experience that demands the ability to invent,
____________, and create new techniques and procedures to meet the changing
demands of the learners and the industry.
a. Adapt
b. Copy
c. Repeat
d. Memorize
Answer: a. Adapt
13. One of the most frequently cited characteristics that school owners require in their
educators is:
, a. Loyalty
b. Creativity
c. Intelligence
d. Popularity
Answer: a. Loyalty
14. Educators must remain open to the knowledge of:
a. All those around them
b. Only supervisors
c. Only textbooks
d. Only industry leaders
Answer: a. All those around them
15. Education is a continuing process; changes and improvements in techniques and
technology within cosmetology and related fields take place:
a. Daily
b. Weekly
c. Monthly
d. Yearly
Answer: a. Daily
16. A good rule of thumb for effective professional development as an educator is to
obtain how many hours of continuing education per year?
a. 12
b. 20
c. 30
d. 40
Answer: d. 40
17. Upon receiving a license to teach, master educators will continue to gain new
knowledge by:
a. Earning 40 or more continuing education credits
b. Reading magazines
c. Watching videos
d. Attending trade shows
Answer: a. Earning 40 or more continuing education credits