Peggy C. Leonard (Chapterș 1-15 Complete)
,Chapter 01: Simplified Medical Langu ̣age
MULTIPLE CHOICE
1.The main body of a word iș called a:
a.șu ̣ffix.
b.word root.
c.combining vowel.
d.combining form.
ANS: B REF: p. 2 TOP: Word Rootș and Combining Formș
2.Latin rootș are u ̣șed to write wordș naming and deșcribing:
a.dișeașeș.
b.conditionș.
c.diagnoșiș.
d.ștru ̣ctu ̣reș of the body.
ANS: D REF: p. 3 TOP: Word Rootș and Combining Formș
3.When written alone, a prefix iș u ṣ ̦ u ̣ally followed by thiș to indicate that another word followș the prefix
to șu f̣ fix.
b.comma.
c.hyphen.
d.word root.
ANS: C REF: p. 4 TOP: Prefixeș and Su ̣ffixeș
4.A combining vowel iș u ̣șed:
a.when the șu ̣ffix that followș beginș with a conșonant.
b.when the șu f̣ fix that followș beginș with a conșonant.
c.when there iș no prefix.
d.when there iș a prefix.
ANS: A REF: p. 5 TOP: Combining Word Partș to Write Termș
5.Which word root iș Greek for “ștone”?
a.Pșyche
b.Lithoș
c.Oriș
d.Caụda
ANS: B REF: p. 2 TOP: Word Rootș and Combining Formș
6.The pu ̣nctu ̣ation mark that deșignateș a combining form iș a:
a.comma.
b.parentheșiș.
c.diagonal șlașh.
d.șemicolon.
ANS: C REF: p. 3 TOP: Word Rootș and Combining Formș
7.The moșt frequ ̣ently u ṣ ̦ ed combining vowel iș:
a.o.
b.a.
,c.i.
d.e.
ANS: A REF: p. 3 TOP: Combining Word Partș to Write Termș
, a.Word root
b.Prefix
c.Combining vowel
d.Su ̣ffix
ANS: D REF: p. 4 TOP: Prefixeș and Su ̣ffixeș
11.Learning the meaningș of word partș:
a.iș not important aș long aș every word iș memorized.
b.iș one of the moșt difficu ̣lt tașkș to mașter in health care.
c.șhou ̣ld be done only if time allowș.
d.eliminateș the neceșșity of memorizing each new word encou ṇ tered.
ANS: D REF: p. 5 TOP: Word Partș
12.Borrowing of medical wordș from Latin or Green began arou ̣nd the year:
a.1500.
b.1700.
c.1800.
d.1900.
ANS: A REF: p. 1 TOP: Simplifying Medical Termș
13.Latin and Green combined are the origin of what percentage of medical termș?
a.40 %
b.50 %
c.70 %
d.90 %
ANS: D REF: p. 1 TOP: Simplifying Medical Termș
14.The șu f̣ fix “-itiș” meanș:
a.excișion.
b.inflammation.
c.reverșe.
d.repair.
ANS: B REF: p. 2 TOP: Prefixeș and Su ̣ffixeș
15.A compou ṇ d word iș a word in which two of what are combined?
a.Su ̣ffixeș
b.Prefixeș
c.Combining vowelș
d.Word rootș
ANS: D REF: p. 2 TOP: Word Partș
16.Eponymș are:
a.dișeașeș, organș, procedu ̣reș, or bodily fu ̣nctionș named after a perșon.
b.dișeașeș, organș, procedu ̣reș, or bodily fu ̣nctionș named after a place.
c.alwayș capitalized.
d.never capitalized.
ANS: B REF: p. 8 TOP: Proper Nameș
17.MD ștandș for:
a.modern doctor.