QUESTIONS AND CORRECT ANSWERS
Question:
1. how is a therapeutic relationship different then a social relationship?
Answer:
- socialization vs. SAFETY
- there are clear boundaries in a therapeutic relationship
- superficial vs. deliberate conversation
- non-therapeutic (giving advice) vs. therapeutic communication
- mutual needs vs. client focused needs (client's learning, insight, healing)
Question:
2. therapeutic relationship involves...
Answer:
- collaboration on treatment goals (problem-solving, encouraging behavioral change, developing coping
skills)
- being non-judgemental, respectful, open, offering empathy, support, feedback
Question:
3. self-awareness
Answer:
reflection on one's personality, beliefs, thoughts, feelings, experience, and skills (what are my strengths
and weakness? what impact does my behavior have on others? why am i feeling this way right now?)
Question:
4. self-awareness activities
Answer:
engage in deep reflection (journaling, engaging in clinical supervision, seeking feedback after difficult
experience)
Question:
5. professional boundaries
Answer:
limit and outline expectations for appropriate professional relationships with clients
Question:
6. common boundary concerns
Answer:
self-disclosure, gift giving, touch, friendship or romance
Question:
7. examples of crossing professional boundaries
, Answer:
- after a frustrating drive to work, you burden a client with your personal feelings of frustration
- a client asks you to bring them a snack from a vending machine that is off the unit
- you touch a client for a non-medical reason
Question:
8. transference
Answer:
client displaces feelings or behaviors from some person in their life/past onto the nurse *CLIENT to
NURSE
Question:
9. countertransference
Answer:
nurse displaces feelings or behaviors from some other person in their life/past onto the client *NURSE to
CLIENT
Question:
10. hildegard peplau
Answer:
nurse theorist who wrote about the nurse client relationship; the nurse may play different roles in the
clients care
Question:
11. (1) pre-orientation phase
Answer:
- nurse is a stranger to the client
- nurse should engage in self-exploration, gather client data, plan for the interaction, set ground rules
Question:
12. (2) orientation phase
Answer:
- nurse builds rapport, cultivates trust, conveys acceptance
- nurse explores the client's situation and feelings
- nurse identifies goals and next steps
Question:
13. (3) working phase
Answer:
the nurse provides counseling, education, and advocacy
Question:
14. (4) termination phase
Answer:
- summarize client's achievements to emphasize growth
- discuss plan for client managing self and connect client to resources
- explore clients feelings about the separation