CORRECT ANSWERS
Question:
1. bowel elimination
Answer:
Begins in the mouth and ends as waste products areeliminated (feces/stool) from the anus (defecation)
Question:
2. Timing of elimination
Answer:
Usually after 30 minutes to an hour after eating
Question:
3. Characteristics of feces
Answer:
Soft, formed, light yellowish-brown to dark brown, slightly odiferous, and falls into a slightly curved shape
Question:
4. Normal Characteristics- Consistency
Answer:
Soft, formed consistency
Question:
5. Normal Characteristics- shape
Answer:
Longer curved shape, cylindrical
Question:
6. Normal Characteristics- color
Answer:
Yellow in infants Light brown to dark brown in others
Question:
7. Abnormal Characteristics - Consistency
Answer:
Liquid or semiliquid, watery, unformed, very hard and dry
Question:
8. Abnormal Characteristics shape
Answer:
Balls, clumps, or broken-off chunks; flat or ribbonlike; pencil-like
Question:
9. Abnormal Characteristics- color
,Answer:
Bright red blood, black, coffee grounds appearance, pale, white, gray, or clay color
Question:
10. normal characteristics- Presence of infection
Answer:
Absence of pus, mucus, fat
Question:
11. normal characteristics - Presence of parasites
Answer:
Absence of parasites
Question:
12. normal characteristics - Odor
Answer:
Slight odor
Question:
13. Abnormal Characteristics- Presence of infection
Answer:
Presence of pus, excessive mucus, foamy, or floating on water
Question:
14. Abnormal Characteristics- Presence of parasites
Answer:
Presence of worms or eggs
Question:
15. Abnormal Characteristics - Odor
Answer:
Foul odor, strongly odiferous, bloody or old-blood smell, metallic smell
Question:
16. Determine
Answer:
Determine normal bowel movement frequency pattern
Question:
17. Document
Answer:
Document frequency, amount, color, and consistency
Question:
18. Assess
, Answer:
Assess bowel sounds at least once a shift, noting hypoactive, hyperactive, or absent sound
Question:
19. Reposition
Answer:
Reposition at least every 2 hours and ROM at least twice a day
Question:
20. Increase
Answer:
Increase activity by ambulating 3-4 times daily, getting up in chair for meals
Question:
21. encourage
Answer:
- Encourage fluids, including water and fruit juices, as allowed by HCP orders
- Encourage fiber intake as allowed by HCP orders, including whole grains, fruits, and vegetables
Question:
22. Shape of abdomen
Answer:
The shape should be rounded or flat, not distended or inflated
Question:
23. Auscultate the bowel sounds
Answer:
• Listen in all four quadrants at least once per shif
Question:
24. Impaction or intestinal blockage:
Answer:
hyperactive bowel sounds proximal to the blockage, while distal to the blockage distant or even absent
bowel sounds may be noted
Question:
25. Avoid palpating the abdomen until after what?
Answer:
after bowel sounds have been auscultated
Question:
26. Normal bowel sound
Answer:
Soft gurgles, irregular clicks Between 5 and 30 per minute
Question:
27. Normal bowel sounds indicate what?