ACTUAL QUESTIONS AND CORRECT ANSWERS
Question:
1. Which is a scientific process that should be taught in the elementary classroom?
Answer:
Developing questions to investigate by experimentation
Question:
2. How do elementary science teachers use inquiry to develop students' knowledge of scientific ideas?
Answer:
Teachers trust students to learn by providing time to think on their own.
Question:
3. A sixth-grade teacher wants students to understand the relationship between inquiry skills and the
scientific process. They are to observe worms on dry and moist towels for 20 minutes, record their
observations, and predict if worms prefer dry or moist conditions.How can the students achieve this
objective?
Answer:
Students can apply what they have observed to make predictive claims.
Question:
4. Which science learning activity describes the elaborate component of the 5E model?
Answer:
Students take what was learned and make real-world connections to things in their everyday life.
Question:
5. A fourth-grade teacher wants the class to participate in an inquiry lesson using magnets. The teacher
wants to ensure students have opportunities to formulate and test hypotheses. Which strategy should the
teacher use to achieve this objective?
Answer:
Students should use if-then statements while making observations about magnets interacting with various
metal and non-metal objects.
Question:
6. A teacher wants to maximize scientific inquiry during a unit on healthcare. To impact student learning
and process skill building, the teacher accepts an offer from a medical doctor to work with the class. How
can the teacher include multiple science process skills during instruction?
Answer:
After the doctor shares highlights from her career, have students explore medical-related topics, create
if-then statements, design and test experiments with the doctor's help, and share their results with the class.
Question:
7. A third-grade teacher wants the students to make meaningful, grade-appropriate measurements. Which
activity supports this objective?
,Answer:
Measuring objects on the playground in inches, feet, and yards using a yardstick
Question:
8. A kindergarten teacher is introducing the concepts of sorting and classification to the students. How can
the teacher implement a logical sequence of activities to begin teaching this skill?
Answer:
By allowing students to sort manipulatives into groups according to a common property
Question:
9. A teacher has prepared a general introduction lesson on science process skills using measurement tools.
The teacher wants to include measurement activities to enhance the evaluation section. How can the
teacher accomplish this goal?
Answer:
By using data from measurements of a variety of objects
Question:
10. Why is skepticism valued in science?
Answer:
It encourages predictions and hypothesis testing to promote academic discourse.
Question:
11. The objective for a third-grade lesson is to promote scientific inquiry. Prior to beginning the
investigation, the teacher will incorporate nonfiction literature about weathering into the reading lesson.
After activating students' prior knowledge, the teacher will place students in groups of four. Each group
will be provided with materials, including two small topless milk or juice cartons, moist soil, plaster of
Paris, a stick, bean seeds, a jar of water, a ruler, paper, and pencils. Students will begin the experiment and
continue investigating over several days to determine how plants are involved in the weathering of rocks.
Students will describe the group experiment in their science journals. How does this lesson describe the
relationship of inquiry to science education?
Answer:
Students conduct scientific investigations over a period of several days using a variety of materials while
working with peers.
Question:
12. Which science inquiry activity includes scaffolding?
Answer:
The teacher gives time for questions when students are doing a science experiment.
Question:
13. A fifth-grade teacher has provided the students with a discovery science lesson. The students worked in
groups to create landforms. After the experiment, the teacher decided to have each group think-pair-share
to discuss the lesson. How can the teacher incorporate discovery methods into this science theme?
Answer:
By providing opportunities to promote further questioning and thinking.
, Question:
14. A teacher has decided to use portfolios in a science class. Students will keep a detailed record of their
experiments and conclusions each day. At the end of an experiment, the teacher will ask students to
determine and record what they would do with the accumulated evidence. How does this portfolio activity
allow students to further modify or affirm scientific ideas from their investigations?
Answer:
Portfolios allow students to reflect on their predictions.
Question:
15. To help students learn that problems are based on many factors and may have more than one solution, a
fifth-grade science teacher has students review data about a recent water shortage in the community.
Which learning activity can students perform to achieve this objective?
Answer:
Research different aspects of the issue and create a list of ways to address the shortage
Question:
16. When is it important for science teachers to model the use of effective eye protection?
Answer:
When describing safety guidelines prior to student engagement
Question:
17. Which guideline is recommended for proper handling and disposal of substances such as molds?
Answer:
Wash hands after disposing of mold.
Question:
18. A fourth-grade teacher plans a lab that requires students to use beakers for measuring vinegar. She has
glass and plastic beakers at her disposal. What safety procedure should she follow?
Answer:
Use only plastic beakers
Question:
19. During a fourth-grade science lab, a glass beaker breaks and a student cuts his finger and gets blood on
the table. Which safety procedure should the teacher observe first?
Answer:
The teacher should put on disposable gloves and then attend to the student.
Question:
20. Why is it important for students to make connections to prior learning before they are introduced to
new scientific concepts?
Answer:
It allows students the opportunity to expose existing ideas, explore possibilities, and organize their
thinking on the new concept.