CORRECT ANSWERS
Question:
1. Health
Answer:
the overall condition of body or mind and the presence or absence of illness or injury
Question:
2. Wellness
Answer:
optimal health and vitality, encompassing all the dimensions of well-being
Question:
3. Risk factors
Answer:
Conditions that increase your chances of disease or injury Some are controllable (diet), some not (age)
Question:
4. What are the 9 areas associated with wellness?
Answer:
Physical, Emotional, Intellectual, Interpersonal, Cultural, Spiritual, Environmental, Financial,
Occupational
Question:
5. Physical
Answer:
-exercise, nutrition
Question:
6. Emotional
Answer:
Optimism, trust
Question:
7. Intellectual
Answer:
-curiosity, open to ideas
Question:
8. Interpersonal
Answer:
-relationshops, communication
,Question:
9. Cultural
Answer:
relationships with those different from you
Question:
10. Spiritual
Answer:
-love, meaning, purpose
Question:
11. Environmental
Answer:
-clean, abundant resources
Question:
12. Financial
Answer:
-managing money, avoiding debt
Question:
13. Occupational
Answer:
satisfaction in work and coworker relationships
Question:
14. Life expectancy
Answer:
the period of time a member of a given population is expected to live
-our genes can determine up to you 25% of the variability in our life span
Question:
15. Chronic Disease
Answer:
-a disease that develops and continues over a long period
Question:
16. Medical model
Answer:
Looks at health mostly through illness, injury, or idease in the individual body/organ (treatment after your
sick)
Question:
17. Public health model
, Answer:
-looks at health as a result of interactions with your environment+ lifestyle (focus=prevention and
community health)
Question:
18. Health promotion
Answer:
-the process of enabling people to increase control over their health and its determinants
Question:
19. The Affordable Care Act (2010)
Answer:
-expanded insurance access, pre-existing condition coverage, stay on parents plan until 26
Question:
20. -Healthy people 2030 reports:
Answer:
-eliminate preventable disease, disability, injury, and premature death
-achieve health equity, eliminate disparities, and improve health literacy
-create social, economic, and physical environments that promote good health for all
Question:
21. Health disparities:
Answer:
-linked to social, economic, and environmental disadvantage
-health disparities especially came to light during covid-19 pandemic
Question:
22. Biological and Cultural differences
Answer:
-sex assigned at birth and gender identity
-race and ethnicity
-income and education
-disability
-geographic location: how far away are health care services?
-sexual orientation and gender identity
Question:
23. Factors that influence wellness
Answer:
-Health habits, genetics/family history, environment, digital wellness, access to health care, personal health
behaviors
Question:
24. Behavior Change
Answer:
-cultivating healthy behaviors and working to overcome unhealthy ones