Karen Kobayashi
All Chapters 1 - 20
,Table of Contents
yg yg yg
• Chapter 1: Aging Today
yg yg yg
• Chapter 2: Theories and Methods
yg yg yg yg
• Chapter 3: Population Aging
yg yg yg
• Chapter 4: Aging and Ethnicity
yg yg yg yg
• Chapter 5: Personal Health and Wellness
yg yg yg yg yg
• Chapter 6: The Psychology of Aging
yg yg yg yg yg
• Chapter 7: Healthcare
yg yg
• Chapter 8: Finances and Economics
yg yg yg yg
• Chapter 9: Retirement and Work
yg yg yg yg
• Chapter 10: Leisure, Recreation, and Service
yg yg yg yg yg
• Chapter 11: Housing and Transportation
yg yg yg yg
• Chapter 12: Family Life
yg yg yg
• Chapter 13: Social Support and Caregiving
yg yg yg yg yg
• Chapter 14: Dying, Death, and Bereavement
yg yg yg yg yg
,CHAPTER 1: AGING TODAY yg yg yg
MULTIPLE CHOICE yg
1. Which of the following is given in the text as a reason for studying aging?
yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg
a. to help oneself live the best old age possible
yg yg yg yg yg yg yg yg
b. to enable people to avoid or reverse the effects of aging
yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg
c. to enable people to make old age as inexpensive a time of life as it can be
yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg
d. to learn how to work with elderly clients
yg yg yg yg yg yg yg
ANSWER: D y g REF: 2-3 ygygyg BLM: REM yg
2. As of 2011, what percentage of the population comprised older Can
yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg
adians?a. 16.0% yg
b. 15% y g
c. 9.1%
d. 6.8%ygygy g
ANSWER: B y g REF: 2 ygygyg BLM: REM yg
3. By 2036, approximately what percentage of the population will comprise older Canadians as pr
yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg
edicted byStatistics Canada? yg yg yg
a. 9%
b. 19% ygygy g
c. 25%
d. 34% ygygy g
ANSWER: C y g REF: 2 ygygyg BLM: REM yg
4. As society ages, what will change in the Canadian social structure?
yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg
a. Poverty will increase as more people enter old age.yg yg yg yg yg yg yg yg
b. The government will face economic crisis as pension costs rise.
yg yg yg yg yg yg yg yg yg
c. The mass media will promote ageism.
yg yg yg yg yg
d. The healthcare system will add programs to prevent illness before it
yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg
occurs.ANSWER: D yg y g REF: 2 ygygyg BLM: HO yg
5. Which of the following is an example of a social structure?
yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg
a. the education system yg yg
b. the aging process yg yg
c. the government yg
d. the police yg
ANSWER: A y g REF: 2 ygygyg BLM: HO yg
6. What effect does an aging society have on the Canadian family?
yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg
a. an increase in the number of people living in three- and four-generation families
yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg
b. a decrease in the number of people who become grandparents during their lifetime
yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg
c. an erosion of values as extended family structures fragment
yg yg yg yg yg yg yg yg
d. an increase in financial responsibility placed on elder family me
yg yg yg yg yg yg yg yg yg
mbersANSWER: A REF: 2 yg y g ygygyg BLM: HO yg
, 7. How will the healthcare system have to adapt as Canadian society ages?
yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg
a. by decreasing the attention given to chronic ailments such as diabetes and arthritis
yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg
b. by favouring the treatment of more acute illnesses
yg yg yg yg yg yg yg
c. by changing public opinion about old age
yg yg yg yg yg yg
d. by trying to prevent illness before it happens
yg yg yg yg yg yg yg
ANSWER: D y g REF: 2 ygygyg BLM: HO yg
8. Dr. Clarke is conducting a research experiment that is studying the process of aging am
yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg
ong olderCanadians. What is the name for this social science?
yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg
a. tautology
b. ageism
c. gerontology
d. aeonology
ANSWER: C y g REF: 2 ygygyg BLM: HO yg
9. What are the two points of view that gerontologists use to study aging?
yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg
a. economics and social structures yg yg yg
b. the family and the education system yg yg yg yg yg
c. bioethics and economics yg yg
d. the individual and society yg yg yg
ANSWER: D y g REF: 2 ygygyg BLM: REM yg
10. What did Unwin and colleagues’ (2008) research find out about perceptions of aging?
yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg
a. People know little about aging. yg yg yg yg
b. Old age is seen as a time of weakness and death.
yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg
c. Some attitudes towards the elderly have possibly worsened.
yg yg yg yg yg yg yg
d. Most people’s knowledge about older people is based on myth
yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg
or fear.ANSWER: CREF:
yg yg y g 3 BLM: REM yg
11. Your uncle Ken has just retired from the workforce, and he needs to find an activity that will ke
yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg
ep him intouch with his community. According to recent research found in your textbook,
yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg
which of the following activities would be a beneficial activity for your uncle?
yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg
a. reading books to his grandchildren yg yg yg yg
b. baking cookies yg
c. working in his woodshop yg yg yg
d. playing cards at a local library yg yg yg yg yg
ANSWER: D yg REF: 4 yg BLM: HO yg
12. Which of the following accurately describes stereotypes?
yg yg yg yg yg yg
a. They prevent discrimination and ageism. yg yg yg yg
b. They force people to confront the truth about the elderly.
yg yg yg yg yg yg yg yg yg
c. They often have some basis in reality. yg yg yg yg yg yg
d. They exaggerate and distort the bad, while ignoring the good qualities of a
yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg yg
group ofpeople. yg yg
ANSWER: C y g REF: 5 yg BLM: HO yg
13. Which of the following presents a negative stereotype of aging?
yg yg yg yg yg yg yg yg yg
a. an elderly 84 year-old gentleman who plays with his grandchildren
yg yg yg yg yg yg yg yg yg