by
George Karleskint Chapter 1-20
b
f
b b b b b
,Contents Overview. Preface.
J J
PARTI:THEOCEANENVIRONMENT.
1. ScienceandMarineBiology.
2. FundamentalsofEcology.
3. GeologyoftheOcean.
4. 4.Water,Waves,andTides.
x PARTII:MARINEORGANISMS.
5. BiologicalConcepts.
6. MarineMicrobes.
7. MulticellularPrimaryProducers.
8. LowerInvertebrates.
9. HigherInvertebrates.
10. MarineFishes.
11. MarineReptilesandBirds.
12. MarineMammals.
PARTIII:MARINEECOSYSTEMS.
x
13. IntertidalCommunities.
14. Estuaries.
15. CoralReefCommunities.
16. ContinentalShelvesandNeriticZone.
17. TheOpenSea.
18. LifeintheOcean'sDepths.
x PARTIV:HUMANSANDTHESEA.
19. HarvestingtheOcean'sResources.
20. OceansinJeopardy.
,Chapter1—ScienceandMarineBiology
MULTIPLECHOICE
1. Whatpercentageofthesurfaceoftheearthiscoveredbyseawater?
b
a. 46%
b. 55%
c. 64%
d. 71%
e. 83%
ANS:J D x PTS: 1 x DIF: Recall REF: 1
x x
2. Oceans areimportantinallbutthefollowing ways:
x x
a. solar-poweredengines thatdriveweatherpatterns.
x b
b. provideasubstantialamountoftheworld'sfoodsupply.
c. marineorganismsareimportantforscientificresearch. b b
d. adirectsourceoffreshwaterforaridlands.
b
e. asourceofindustrialandmedicinalmaterials.
ANS:J D x PTS: 1 x DIF: Synthesis REF: 1-2
x
3. Oceanographyisthestudyof:
a. thelivingorganismsthati nhabitthesea. b x
b. theoceansandtheirphenomena.
c. theoceansandlivingorganisms.
d. thechemicalmakeupoftheoceans.
e. theinteractionsofmarineorganismswiththeirenvironment.ANS: b
B PTS: 1
x x x DIF: RecallREF: 2 x
4. Marinebiologyisthestudyof:
a. thelivingorganismsthati nhabitthesea. b x
b. theoceansandtheirphenomena.
c. theoceansandlivingorganisms.
d. thechemicalmakeupoftheoceans.
e. biogeochemicalprocesses.
ANS:J A x PTS: 1 x DIF: Recall REF: 2
x x
5. Themostcompletescientificpictureoftheoceanscomesfrom:
b x
a. thoroughoceanographicstudies.
b. thoroughmarinebiologystudies.
c. combiningoceanographyandmarinebiologyinformation.
d. havingoceanusagepolicies.
e. thepopularmedia.
ANS:J C x PTS: 1 x DIF: Synthesis REF: 3
x x
, 6. Knowledgeoftheoceancancomefromallexcept:
a. robotics.
b. oceanlaw.
c. deepsubmersibles.
d. SCUBAstudies.
e. computersandnewtechnologies.
ANS:J B
x PTS: 1
x DIF: Synthesis REF: 3
x x
7. Theearliestrecordeddirectstudiesofmarinebiologyareattributedto:
a. theGreeks.
b
b. theCatholicChurch.
c. Arabianphilosophers.
d. Micronesianmariners.
e. theChinese.
b
ANS:J A
x PTS: 1
x DIF: Recall REF: 3
x x
8. Thefollowing marinebiologistwasaboardtheHMSBeaglein1831:
x b
a. EdwardForbes.
b. CharlesWyvilleThomson.
c. AlexanderAgassiz.
d. CharlesDarwin.
e. Jean-BaptisteLamarck.
ANS:J D
x PTS: 1
x DIF: Recall REF: 4
x x
9. CharlesDarwin'sobservationswhileaboardtheHMSBeagleledeventuallytothe: f
a. ideathatl ifestartedonland.
b x
b. theorythatl ife'soriginwasinfreshwater.
b x
c. theoryfortheprocessthatcausesevolution.
d. re-birthofmarinebiology.
e. ideathatl ifecouldnotsurviveinthedeepsea.
b x
ANS:J C
x PTS: 1
x DIF: Recall REF: 4
x x
10. CharlesDarwinproposedthetheoryofevolutionbasedondatahecollectedduring:
a. theBeagleexpedition.
b. theChallengerexpedition.
c. theobservationsofAgassiz.
d. Alvin'sdives.
e. histimespentontherockycoastlineofEngland. b
ANS:J A
x PTS: 1
x DIF: Recall REF: 4
x x
11. Darwinproducedawellrespectedmonographon:
a. mussels.
b. sealizards.
c. Galapagosturtles.
d. barnacles.
e. marinefossils.
ANS:J D
x PTS: 1
x DIF: Recall REF: 5
x x