JY Y Y Y Y Y Y Y Y Y Y Y JY Y Y
LEIFER
hChapter 01: OverviewofPerinatal andPediatric Nursing inCanada
Y Y Y Y Y Y Y Y Y
Keenan-Lindsay: Leifer’s Introduction to Maternity andPediatric Nursing inCanada, 1s Y Y Y Y Y Y Y Y Y Y JY
Edition
MULTIPLE CHOICE Y
1. A patient chooses to have a registered midwife (RM) provide care during her pregnancy and for
Y JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
her labour. What does the RM’s scope of practice include?
JY JY JY JY JY JY JY JY JY
a. Independent comprehensive practice JY JY
b. Prenatal care only JY JY
c. Attendance at only low-risk births JY JY JY JY
d. Only present for home births JY JY JY JY
ANS: A J Y J Y
The RM provides comprehensive independent prenatal, labour, and postpartum care for up to 6
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
weeks, for women who are low risk. Births may occur in hospital or at home. RMs are regulated
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
health professions who have a 4-year university degree.
JY JY JY JY JY JY JY
DIF: Cognitive Level: Comprehension JY JY REF: 7 OBJ: 3 JY
TOP: Collaborative Care JY KEY: Nursing Process Step: N/A J Y JY JY JY
2. Which organization is responsible for the Baby Friendly Initiative (BFI) in Canada?
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
a. World Health Organization (WHO) JY JY JY
b. Breastfeeding Committee for Canada (BCC) JY JY JY JY
c. UNICEF
d. Public Health Agency ofN CU
anRaS
daI(NPGHTAB
C.) COM JY JY JY JY J Y
ANS: B J Y J Y
The BCC is responsible for BFI designation in Canada. The BCC has developed the BFI 10
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
Steps and WHO Code Outcome Indicators for Hospitals and Community Health Services,
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
which sets the international standards for the WHO/UNICEF global criteria within the
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
Canadian context. JY
DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 7 JY JY OBJ: 3|9 JY JY JY
TOP: The Past KEY: Nursing Process Step: N/A JY J Y JY JY JY
3. A pregnant woman who has recently immigrated Canada comments to a nurse, “I am afraid of
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
childbirth. It is so dangerous. I am afraid I will die.” What is the best nursing response
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
reflecting cultural safety? JY JY
a. “Maternal mortality in Canada is extremely low.” JY JY JY JY JY JY
b. “Anesthesia is available to relieve pain during labour and childbirth.” JY JY JY JY JY JY JY JY JY
c. “Tell me why you are afraid of childbirth.” JY JY JY JY JY JY JY
d. “Your condition will be monitored during labour and birth.” JY JY JY JY JY JY JY JY
ANS: C J Y J Y
Asking the patient about her concerns helps promote understanding and individualizes patient
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
care.
DIF: Cognitive Level: Application JY JY REF: 11 OBJ: 7
NURSINGTB.COM
,TES BANK FOR LEIFER'S INTRODUCTION TO MATERNITY AND PEDIATRIC NURSING IN CANADA 1S EDITION BY
JY Y Y Y Y Y Y Y Y Y Y Y JY Y Y
LEIFER
TOP: Culturally Safe Care JY JY KEY: J Y Nursing Process Step: Implementation JY JY JY
4. An urban area has been reported to have a high perinatal mortality rate. What information
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
does this provide?
JY JY
a. Maternal and infant deaths per 100,000 live births per year JY JY JY JY JY JY JY JY JY
b. Deaths of fetuses weighing more than 500 g per 10,000 births per year JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
c. Deaths of infants up to 1 year of age per 1000 live births per year JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
d. Fetal and neonatal deaths per 1000 live births per year JY JY JY JY JY JY JY JY JY
ANS: D J Y J Y
The perinatal mortality rate includes fetal and neonatal deaths per 1000 live births per year.
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
DIF: Cognitive Level: Comprehension JY JY REF: 8 OBJ:
10 TOP: Statistics JY KEY: Nursing Process Step: J Y JY JY JY
Assessment
5. What is the focus of current perinatal care?
JY JY JY JY JY JY JY
a. Hospital births for the majority of women JY JY JY JY JY JY
b. The traditional family unit JY JY JY
c. Care in a labour room and then a birthing room JY JY JY JY JY JY JY JY JY
d. A high-quality family experience for each patient
JY JY JY JY JY JY
ANS: D J Y J Y
Current maternity practice focuses on a high-quality family experience for all families.
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
DIF: Cognitive Level: Comprehension JY JY REF: 7 | 8 OBJ: 2 | 8 JY JY JY JY JY
TOP: Perinatal Care JY KEY: Nursing Process Step: N/A J Y JY JY JY
NURSINGTB.COM
6. J Y J Y Whichertification
organizationforoffers
nursescin specialty areas? JY Y JY Y JY Y JY
a. CNA
b. CAPWHN
c. CANN
d. CAPN
ANS: A J Y J Y
The Canadian Nurses Association offers certification exams for registered nurses in specialty
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
areas including perinatal, community, neonatal, and pediatric intensive care. CAPWHN,
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
CANN, and CAPN are specialty organizations for nursing groups in Canada.
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
DIF: Cognitive Level: Knowledge JY JY REF: 10 OBJ: 2 | 3 JY JY JY
TOP: Nursing Certification JY KEY: Nursing Process Step: N/A J Y JY JY JY
7. Which of the following requires self-reflection and discovery in order to provide care that is
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
culturally appropriate? JY
a. Cultural safety JY
b. Cultural awareness JY
c. Cultural humility JY
d. Culturalcompetence JY JY
ANS: J Y C
NURSINGTB.COM
,TES BANK FOR LEIFER'S INTRODUCTION TO MATERNITY AND PEDIATRIC NURSING IN CANADA 1S EDITION BY
JY Y Y Y Y Y Y Y Y Y Y Y JY Y Y
LEIFER
Cultural humility is the precursor to providing culturally appropriate care. It is a process of self-
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
reflection and discovery to understand one’s own assumptions, biases, and values and how
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
one’s background and social environment have shaped one’s experience
JY JY JY JY JY JY JY JY
DIF: J Y J Y Cognitive Level: Knowledge JY JY REF: J Y J Y 4 OBJ: 1 |7 J Y J Y JY JY
TOP: J Y J Y Cultural Humility JY KEY: J Y Nursing Process Step: Evaluation JY JY JY
8. In 2015, the WHO developed the Sustainable Development Goals (SDGs). What issues do the
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
new SDG’s include that the Millennium Development Goals (MDGs) did not include?
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
a. Climate change and environmental protection JY JY JY JY
b. Combating HIV and malaria JY JY JY
c. Eradicating poverty and hunger JY JY JY
d. Achieving universal primary education JY JY JY
ANS: A J Y J Y
Climate change and environmental protection are new goals of the SDGs. All other options are
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
part of the MDGsJY JY JY
DIF: Cognitive Level: Knowledge JY JY REF: 13 OBJ: 16 JY
TOP: Sustainable Development Goals JY JY KEY: Nursing Process Step: N/A J Y JY JY JY
9. What guidelines define multidisciplinary patient care in terms of expected outcome and
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
timeframe from different areas of care provision? JY JY JY JY JY JY
a. Clinical pathways JY
b. Nursing outcome criteria JY JY
c. Standards of care JY JY
d. Nursing care plan NURSINGTB.COM JY JY
ANS: J Y J Y A
Clinical pathways, also known as critical pathways or care maps, are collaborative guidelines
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
that define patient care across disciplines. Expected progress within a specified timeline is
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
identified.
DIF: Cognitive Level: Knowledge JY JY REF: 12 OBJ: 13 JY
TOP: Health Care Delivery Systems JY JY JY KEY: Nursing Process Step: N/A J Y JY JY JY
10. A nursing student has reviewed a hospitalized pediatric patient chart, interviewed her mother,
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
and collected admission data. What is the next step the student will take to develop a nursing
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
care plan for this child?
JY JY JY JY
a. Identify measurable outcomes with a timeline. JY JY JY JY JY
b. Choose specific nursing interventions for the child. JY JY JY JY JY JY
c. Determine appropriate nursing diagnoses. JY JY JY
d. State nursing actions related to the child’s medical diagnosis. JY JY JY JY JY JY JY JY
ANS: C J Y J Y
The nurse uses assessment data to develop appropriate nursing diagnoses. Outcomes and
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
interventions are then developed to address the relevant nursing diagnoses. JY JY JY JY JY JY JY JY JY
DIF: Cognitive Level: Application JY JY REF: 11 OBJ:
10 TOP: JY Nursing Process JY
NURSINGTB.COM
, TES BANK FOR LEIFER'S INTRODUCTION TO MATERNITY AND PEDIATRIC NURSING IN CANADA 1S EDITION BY
JY Y Y Y Y Y Y Y Y Y Y Y JY Y Y
LEIFER
KEY: J Y Nursing Process Step: Nursing Diagnosis JY JY JY JY
11. A nursing student on a maternal–newborn rotation questions the floor nurse about the
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
definition of the practical nurse scope of practice. What resource can the nurse suggest to the
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
student?
a. Canadian Nurses Association JY JY
b. Provincial regulatory board JY JY
c. Federal government JY
d. Canadian Association of Perinatal & Women’s Health Nursing JY JY JY JY JY JY JY
ANS: B J Y J Y
The scope of practice of the practical nurse is determined by the provincial board of nursing.
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
DIF: Cognitive Level: Comprehension JY JY REF: 3 OBJ: 2
TOP: Standards of Practice JY JY KEY: Nursing Process Step: Implementation
J Y JY JY JY
12. Which social determinant of health (SDOH) is specifically related to Indigenous people’s
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
health?
a. Colonization
b. Education
c. Social support networks JY JY
d. Employment and working conditions JY JY JY
ANS: A J Y J Y
All of the SDOH are important but the impact of colonization is related specifically to
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
Indigenous people’s health. JY JY
NURSINGTB.COM
DIF: Cognitive Level: Knowledge JY JY REF: 3 OBJ: 6
TOP: Social Determinants of Health JY JY JY KEY: J Y Nursing Process Step: N/A JY JY JY
13. How does the clinical pathway or critical pathway improve quality of care?
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
a. Lists diagnosis-specific implementations JY JY
b. Outlines expected progress with stated timelines JY JY JY JY JY
c. Prioritizes effective nursing diagnoses JY JY JY
d. Describes common complications JY JY
ANS: B J Y J Y
Critical pathways outline expected progress with stated timelines. Any deviation from those
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
timelines is called a variance. JY JY JY JY
DIF: Cognitive Level: Comprehension JY JY REF: 12 OBJ: 13
TOP: Critical Pathway JY KEY: Nursing Process Step: Implementation
J Y JY JY JY
14. How does electronic charting ensure comprehensive charting more effectively than
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
handwritten charting? JY
a. Provides a uniform style of chart JY JY JY JY JY
b. Requires certain responses before allowing the user to progress JY JY JY JY JY JY JY JY
c. All documentation is reflective of the nursing care plan
JY JY JY JY JY JY JY JY
d. Requires a daily audit by the charge nurse JY JY JY JY JY JY JY JY
ANS: J Y B
NURSINGTB.COM