100% Verified Graded A+
1. Venous blood returning from systemic circulation first enters the , pro-
ceeds to the , loses and gains in the lungs, and then returns to the
heart via the .
a) right atrium, right ventricle, pulmonary artery, CO2, O2, pulmonary veins.
b) Left atrium, left ventricle, pulmonary artery, CO2, O2, aorta
c) Right atrium, right ventricle, pulmonary artery, O2, CO2, pulmonary veins
d) Left atrium, right ventricle, pulmonary veins, O2, CO2, aorta
Answer: A. Right atrium, right ventricle, pulmonary artery, CO2, O2, pulmonary veins
2. The upper respiratory tract differs from the lower respiratory tract in what
way?
A) air is taken in through the lower respiratory tract, and CO2/O2 are ex-
,changed in the upper respiratory tract
b) air is taken in through the upper respiratory tract, and CO2/O2 are ex-
changed in the lower respiratory tract
c) CO2 is removed from circulation in the upper respiratory tract
d) O2 is removed from circulation in the lower respiratory tract
Answer: B. Air is taken in through the upper respiratory tract, and CO2/O2 are exchanged in the lower
respiratory tract
3. Smooth muscle surrounds which structure of the lower respiratory tract?
a) Alveoli
b) Alveolar capillaries
c) Terminal bronchioles
d) Trachea
Answer: C. terminal bronchioles
4. In the alveolus, squamous epithelial cells are responsible for , while
cells are responsible for .
a) Type 1; surfactant secretion; Type 2, gas exchange
b) type 1; debris removal; type 2; surfactant secretion
c) type 3; debris removal; type 1; gas exchange
,d) type 1; gas exchange; type 2 surfactant secretion
Answer: d) type 1; gas exchange; type 2 surfactant secretion
5. There is no net air flow into or out of the lungs when
a) P alveolus = P atmostpher
b) P alveolus< P atmostphere
c) P pleural wall > P atmostphere
d) P atmosphere< P pleural wall
Answer: a) P alveolus = P atmosphere
6. What keeps the lungs from collapsing
Check the
Answer: b) trans pulmonary negative pressure caused by negative pressure from pleural cavity
7. Identify the correct sequence of events for inspiration
a) diaphragm & inspiratory intercostals relax, lungs expand, air flows into
alveoli
b) diaphragm & inspiratory intercostals contract; lungs expand, air flows out
of the alveoli
c) diaphragm & inspiratory intercostals contract, lungs expand, air flows into
, alveoli
d) diaphragm & expiratory intercostals relax, lungs contract, air flows out of
alveoli
Answer: c) diaphragm & inspiratory intercostals contract, lungs expand, air flows into alveoli
8. the main determiners of lung compliance are
a) lung tissue thickness, surface tension of fluid on the inner lung surface
b) lung tissue perforations, surface tension of fluid on the inner lung surface
c) lung tissue surface area, surface tension of fluid on the inner lung surface
d) lung tissue thickness, surface tension of fluid on the outer lung surface
Answer: a) lung tissue thickness, surface tension of fluid on the inner lung surface
9. lung compliance is defined as
a) lung volume/ transpulmonary pressure
b) transpulmonary pressure/ lung volume
c) transthoracic pressure/ atmospheric pressure
d) none of the above
Answer: d) none of the above
10. trained athletes tend to have
a) increased lung compliance