A Comprehensive Resource To Help You Ace 2026-2027
Exams Includes Frequently Tested Questions With
ELABORATED 100% Correct COMPLETE SOLUTIONS
Guaranteed Pass First Attempt!! Current Update!!
Instant Download Pdf
1. Market basket analysis - Correct Answer: an unsupervised data mining
technique for determining sales patterns
2. Frequent Pattern Mining - Correct Answer: closed pattern X = no super-
pattern Y given X with the same support; max-pattern X = no super-pattern
Y given X
3. Apriori Algorithm - Correct Answer: A fast method of finding frequent
itemsets, which also involves pruning non-frequent items and self-joining of
k-itemsets only if their first (k-1) items are the same.
4. What challenges are there with apriori algorithm? - Correct Answer:
multiple scans of whole dataset, huge number of candidates, support
counting of all candidates
5. Improvements for apriori algorithm? - Correct Answer: Partitioning,
Sampling, Transaction reduction
, 6. Vertical data format - Correct Answer: Mining frequent itemsets using
the ________________________ is a method that transposes the rows of a
given data set into columns.
7. FP-Growth Algorithm - Correct Answer: If 'd' is frequent in DB | abc,
then abcd is frequent (avoid candidate generation)
8. Association Rules - Correct Answer: Association rules specify a relation
between attributes that appears more frequently than expected if the
attributes were independent.
9. Correlation rules - Correct Answer: Measure of dependent/correlated
events: lift(A,B) = P(A U B) / P(A)P(B)
10.Rules of lift (correlation) - Correct Answer: lift = 1 (independent), lift > 1
(positive), lift < 1 (negative)
11.Metarule-Guided Mining - Correct Answer: P1 and P2 and ..... and Px =>
Q1 and Q2 and .... and Qy
12.Supervised Learning - Correct Answer: Predefined classes, training data
with groundtruth label
13.Unsupervised Learning - Correct Answer: No predefined classes; aims to
identify potential clusters/patterns