Latest 2025/2026 Questions
with Complete Answers
GRADED A+
1. Lithium level
- ANS - 0.6-1.2
2. Lithium toxicity level
- ANS - greater than or equal to 1.5
3. what is the gold standard for treating manic episodes?
- ANS - Lithium
4. What drug has evidence of anti-suicidal effects for bipolar
disorder?
- ANS - Lithium
5. baseline labs to collect in order to R/O medical diagnoses prior to
giving Lithium
- ANS - TSH (r/o bipolar)
6. Creatinine (0.6-1.2)
7. BUN (10-20)
8. Pregnancy test
,9. ECG if greater than 50 (inverted T-waves)
10. All psychotropics should have what test prior to giving for
child-bearing age?
- ANS - pregnancy test
11. what is considered child-bearing age?
- ANS - 12-51
12. SE of Lithium? (endocrine)
- ANS - HYPOthyroidism
13. SE of Lithium? (CNS)
- ANS - **course hand tremors w/ toxicity
14. SE of Lithium? (dermatological)
- ANS - Maculopapular rash
15. SE of Lithium? (GI)
- ANS - diarrhea, vomiting, cramp, anorexia
16. **imp. because these become severe w/ toxicity
17. SE of Lithium? (Renal)
- ANS - diabetes insipidus (polyuria r/t polydipsia)
18. SE of Lithium? (Cardiac)
- ANS - T-wave inversions
,19. SE of Lithium? (Hematologic)
- ANS - leukocytosis (increased WBC)
20. Hypertensive Crisis occurs when.....
- ANS - MAOIs are taken in conjunction w/ foods containing
TYRAMINE (dietary precursor of NE)
21. Hypertensive crisis is _____-__________ and cannot be reversed
unless.....
- ANS - life-threatening & cannot be reversed unless more MAO is
produced by the body
22. Hypertensive crisis & death can occur when MAOIs are taken
in conjunction with which types of meds??
- ANS - ***Meperidine
23. ***Stimulants/other sympathomimetics
24. Decongestants/TCA/SGA/St. Johns Wort/L-tryptophan
25. Symptoms of Hypertensive crisis include
- ANS - sudden explosive-like HA in OCCIPITAL region
26. Fever**
27. Treatment of Hypertensive Crisis
- ANS - 1. d/c offending agent (MAOI)
28. 2. administer PHENTOLAMINE
29. 3. Stabilize fever
, 30. medication to reverse hypertensive crisis w/ MAOI?
- ANS - Phentolamine****
31. List of common MAOIs (don't need to memorize, just know
what it looks like)
- ANS - Isocarboxazid (Marplan)
32. Phenelzine (Nardil)
33. Selegiline (Emsam)
34. Tranylcypromine (Parnate)
35. Teratogenic risks of common psych meds (Benzo,
Carbamazepine, Lithium, Depakote)
- ANS - Benzo: floppy baby & cleft palate
36. Carbamazepine: neural tube defect
37. Lithium: Epstein's anomaly & Congenital heart defects (esp.
1st trimester)
38. Depakote: Neural tube defects (spec. spina bifida)
39. Lamicatal main SE
- ANS - Steven Johnson's Syndrome*** (SE below, KNOW)
- Fever**
- Sore throat (may feel like burning**
- Facial/tongue swelling**
- Skin sloughing***
- Prodromal HA, malaise, Arthralgia, painful mucous
membranes may occur BEFORE rash
40. Valproic Acid/Divalproex Sodium aka Depakote main SE
- ANS - Hepatotoxicity**
41. Pancreatitis**