Test Bank for Abnormal Psychology 6th Canadian Edition by Flett Chapter 12
Chapter 12
Substance-Related Disorders
Question Type: True False
1) Many celebrities who have died of drug overdoses recently seem to have consumed several
substances.
Answer: True
Section Reference: Substance-Related Disorders
Difficulty: Easy
Learning Objective: 12.1 Identify the signs and symptoms of alcohol abuse and dependence
with reference to drinking in students and the consequences of alcohol abuse and dependence
Bloom’s: Knowledge
2) In DSM-5, substance abuse and substance dependence are combined into substance-related
disorders.
Answer: True
Section Reference: Substance-Related Disorders
Difficulty: Easy
Learning Objective: 12.1 Identify the signs and symptoms of alcohol abuse and dependence
with reference to drinking in students and the consequences of alcohol abuse and dependence
Bloom’s: Knowledge
3) Polysubstance abuse is used as the diagnosis if a person is using or abusing at least three
drugs.
Answer: False
Section Reference: Substance-Related Disorders
Difficulty: Medium
Learning Objective: 12.1 Identify the signs and symptoms of alcohol abuse and dependence
with reference to drinking in students and the consequences of alcohol abuse and dependence
Bloom’s: Knowledge
4) Tolerance for alcohol is mostly determined by psychological factors.
,Answer: False
Section Reference: 12.1 Alcohol Abuse and Dependence
Difficulty: Easy
Learning Objective: 12.1 Identify the signs and symptoms of alcohol abuse and dependence
with reference to drinking in students and the consequences of alcohol abuse and dependence
Bloom’s: Knowledge
5) While more men drink than women, the rates for hazardous drinking are equal across
genders.
Answer: False
Section Reference: 12.1 Alcohol Abuse and Dependence
Difficulty: Easy
Learning Objective: 12.1 Identify the signs and symptoms of alcohol abuse and dependence
with reference to drinking in students and the consequences of alcohol abuse and dependence
Bloom’s: Knowledge
6) The moral model views alcoholism as a personal failing.
Answer: True
Section Reference: 12.1 Alcohol Abuse and Dependence
Difficulty: Medium
Learning Objective: 12.1 Identify the signs and symptoms of alcohol abuse and dependence
with reference to drinking in students and the consequences of alcohol abuse and dependence
Bloom’s: Comprehension
7) Thinking of alcoholism as a disease supports research for brain mechanisms implicated in
addiction.
Answer: True
Section Reference: 12.1 Alcohol Abuse and Dependence
Difficulty: Medium
Learning Objective: 12.1 Identify the signs and symptoms of alcohol abuse and dependence
with reference to drinking in students and the consequences of alcohol abuse and dependence
Bloom’s: Comprehension
,8) Because students are so technology driven, computer-delivered alcohol interventions are
most effective.
Answer: False
Section Reference: Student Perspectives 12.1
Difficulty: Medium
Learning Objective: 12.1 Identify the signs and symptoms of alcohol abuse and dependence
with reference to drinking in students and the consequences of alcohol abuse and dependence
Bloom’s: Comprehension
9) Most alcoholics follow a similar course – they begin with social drinking and progress to
severe alcoholism.
Answer: False
Section Reference: 12.1 Alcohol Abuse and Dependence
Difficulty: Medium
Learning Objective: 12.1 Identify the signs and symptoms of alcohol abuse and dependence
with reference to drinking in students and the consequences of alcohol abuse and dependence
Bloom’s: Comprehension
10) There is little that can be done for a child once he or she has been exposed to alcohol in
utero and develops fetal alcohol syndrome.
Answer: False
Section Reference: 12.1 Alcohol Abuse and Dependence
Difficulty: Medium
Learning Objective: 12.1 Identify the signs and symptoms of alcohol abuse and dependence
with reference to drinking in students and the consequences of alcohol abuse and dependence
Bloom’s: Comprehension
11) Inhalant use is particularly prominent amongst Aboriginal youth.
Answer: True
Section Reference: 12.1 Alcohol Abuse and Dependence
Difficulty: Easy
Learning Objective: 12.1 Identify the signs and symptoms of alcohol abuse and dependence
with reference to drinking in students and the consequences of alcohol abuse and dependence
, Bloom’s: Knowledge
12) Nicotine is addictive because it stimulates dopamine receptors in the brain.
Answer: False
Section Reference: 12.2 Nicotine and Cigarette Smoking
Difficulty: Medium
Learning Objective: 12.2 Discuss the addictiveness of nicotine and its toll on people with
reference to current trends in the prevalence of smoking
Bloom’s: Comprehension
13) Smoking is more common among people who live in poverty and have less education.
Answer: True
Section Reference: 12.2 Nicotine and Cigarette Smoking
Difficulty: Easy
Learning Objective: 12.2 Discuss the addictiveness of nicotine and its toll on people with
reference to current trends in the prevalence of smoking
Bloom’s: Knowledge
14) Second-hand smoke contains more nicotine and tar than the smoke inhaled by a smoker.
Answer: True
Section Reference: 12.2 Nicotine and Cigarette Smoking
Difficulty: Easy
Learning Objective: 12.2 Discuss the addictiveness of nicotine and its toll on people with
reference to current trends in the prevalence of smoking
Bloom’s: Knowledge
15) It is legal to possess small amounts of marijuana in Canada.
Answer: False
Section Reference: 12.3 Marijuana
Difficulty: Easy
Learning Objective: 12.3 Describe the psychological, physical, and therapeutic effects of
marijuana and how there are complex considerations to take into account when it is decided to