Test Bank for Abnormal Psychology 6th Canadian Edition by Flett Chapter 3
Chapter 3
Clinical Assessment, Classification, and Diagnosis
Question type: True/False
1) Clinical assessment is a completely objective process.
Answer: False
Section Reference: Clinical Assessment, Classification, and Diagnosis
Difficulty: Easy
Learning Objective: 3.2 Describe psychological assessment.
Bloom’s: Knowledge
2) Therapeutic assessment and clinical assessment are the same thing.
Answer: False
Section Reference: Clinical Assessment, Classification, and Diagnosis
Difficulty: Medium
Learning Objective: 3.2 Describe psychological assessment.
Bloom’s: Comprehension
3) If a person obtains a similar score on the same test taken twice, the test is said to have
internal consistency reliability.
Answer: False
Section Reference: 3.1Reliability and Validity in Assessment
Difficulty: Medium
Learning Objective: 3.1 Differentiate between reliability and validity in assessment.
Bloom’s: Comprehension
4) Predictive validity is a kind of criterion validity.
Answer: True
Section Reference: 3.1 Reliability and Validity in Assessment
Difficulty: Medium
Learning Objective: 3.1 Differentiate between reliability and validity in assessment.
,Bloom’s: Comprehension
5) A test can be reliable without being valid.
Answer: True
Section Reference: 3.1 Reliability and Validity in Assessment
Difficulty: Hard
Learning Objective: 3.1 Differentiate between reliability and validity in assessment.
Bloom’s: Comprehension
6) The manner in which a clinical interview is conducted can impact the information obtained.
Answer: True
Section Reference: 3.2 Psychological Assessment
Difficulty: Easy
Learning Objective: 3.2 Describe psychological assessment.
Bloom’s: Knowledge
7) Lack of awareness of assessment techniques is one reason clinicians do not engage in
evidence-based assessment.
Answer: False
Section Reference: 3.2 Psychological Assessment
Difficulty: Medium
Learning Objective: 3.2 Describe psychological assessment.
Bloom’s: Comprehension
8) Test norms represent the average score on a psychological test.
Answer: False
Section Reference: 3.2 Psychological Assessment
Difficulty: Medium
Learning Objective: 3.2 Describe psychological assessment.
Bloom’s: Comprehension
,9) The MMPI-2 can be used as a diagnostic measure.
Answer: True
Section Reference: 3.2 Psychological Assessment
Difficulty: Medium
Learning Objective: 3.2 Describe psychological assessment.
Bloom’s: Knowledge
10) Intelligence tests are based on the assumption that a person’s intellectual functioning can
predict success in school.
Answer: True
Section Reference: 3.2 Psychological Assessment
Difficulty: Easy
Learning Objective: 3.2 Describe psychological assessment.
Bloom’s: Knowledge
11) If one particular group (e.g., Inuit) score in an abnormal manner on an IQ test, it means the
group is abnormal.
Answer: False
Section Reference: Canadian Perspectives 3.1
Difficulty: Easy
Learning Objective: 3.2 Describe psychological assessment.
Bloom’s: Comprehension
12) A cognitive therapist will pay particular attention to a client’s negative thoughts.
Answer: True
Section Reference: 3.2 Psychological Assessment
Difficulty: Easy
Learning Objective: 3.2 Describe psychological assessment.
Bloom’s: Knowledge
13) CT and MRI scans can assess for structural damage in the brain.
, Answer: True
Section Reference: 3.3 Biological Assessment
Difficulty: Easy
Learning Objective: 3.3 Compare and contrast different types of biological assessment.
Bloom’s: Knowledge
14) fMRI has been used to diagnose schizophrenia.
Answer: False
Section Reference: 3.3 Biological Assessment
Difficulty: Medium
Learning Objective: 3.3 Compare and contrast different types of biological assessment.
Bloom’s: K
15) Imaging studies can be used to confirm diagnoses like ADHD and dementia.
Answer: True
Section Reference: 3.3 Biological Assessment
Difficulty: Easy
Learning Objective: 3.3 Compare and contrast different types of biological assessment.
Bloom’s: Knowledge
16) Neurologists and neuropsychologists specialize in disorders of the central nervous system.
Answer: True
Section Reference: 3.3 Biological Assessment
Difficulty: Easy
Learning Objective: 3.3 Compare and contrast different types of biological assessment.
Bloom’s: Knowledge
17) Psychophysiological assessment measures arousal.
Answer: True
Section Reference: 3.3 Biological Assessment
Difficulty: Easy