Minnesota Assisted
Assisted Living
Living Director
Director (ALD)
Licensing Exam –Exam
(ALD) Licensing 350 Practice Questions
– 350 Practice
with Verified
Questions Answers
with Verified& Answers
Detailed &
Rationales (2026 Updated)
Detailed Rationales (2026 Updated)
1. Which Minnesota board is responsible for Assisted Living Director licensure?
A. Minnesota Board of Nursing
B. Board of Executives for Long-Term Services and Supports (BELTSS)
C. Minnesota Department of Human Services
D. Minnesota Board of Medical Practice
Answer: B
Rationale: BELTSS is the state board responsible for licensing assisted living
directors in Minnesota.
2. What does the Minnesota ALD state examination primarily test?
A. Clinical diagnosis
B. Accounting mathematics
C. Ability to research and interpret Minnesota assisted-living statutes and rules
D. Pharmacology
Answer: C
Rationale: BELTSS describes the state exam as an open-resource examination
testing the candidate's ability to research and interpret Minnesota statutes and
rules governing assisted living.
3. How many multiple-choice questions are currently on the Minnesota State
ALD exam?
A. 25
B. 35
,C. 50
D. 75
Answer: B
Rationale: The current BELTSS state ALD exam contains 35 multiple-choice
questions.
4. How much time is currently provided for the Minnesota State ALD exam?
A. 60 minutes
B. 75 minutes
C. 1 hour 25 minutes
D. 2 hours 30 minutes
Answer: C
Rationale: BELTSS currently provides one hour and 25 minutes for the 35-
question state ALD examination.
5. The Minnesota State ALD exam is described as:
A. Closed-book
B. Open-resource
C. Oral only
D. Essay-only
Answer: B
Rationale: BELTSS states that the exam is an open-resource exam using specified
statutes, rules, and supplemental resources.
6. Which national examinations are required for the standard Minnesota ALD
pathway?
A. NCLEX and CNA examination
B. NAB CORE and NAB RCAL
C. CPA and NAB CORE
D. RCAL only
,Answer: B
Rationale: Minnesota identifies the NAB CORE and RCAL examinations as
components of ALD licensure.
7. What does RCAL stand for in the NAB examination system?
A. Residential Care/Assisted Living
B. Registered Clinical Assisted Licensing
C. Residential Clinical Administrator License
D. Regional Care Administration Leadership
Answer: A
Rationale: NAB identifies RCAL as the Residential Care/Assisted Living line-of-
service examination.
8. How many questions are on the NAB CORE examination?
A. 35
B. 50
C. 75
D. 125
Answer: D
Rationale: NAB currently describes the CORE examination as containing 125
questions with 2 hours and 30 minutes allotted.
9. How many questions are on the NAB RCAL examination?
A. 35
B. 50
C. 75
D. 125
Answer: C
Rationale: The NAB RCAL examination currently contains 75 questions with 1
hour and 30 minutes allotted.
, 10. Which is a NAB CORE/RCAL content domain?
A. Care, Services, and Supports
B. Aircraft Operations
C. Radiology
D. Criminal Investigation
Answer: A
Rationale: NAB identifies Care, Services, and Supports as one of four examination
domains. The others are Operations, Environment and Quality, and Leadership
and Strategy.
11. Which organization administers the national ALD-related examinations?
A. NAB
B. OSHA
C. CMS exclusively
D. FDA
Answer: A
Rationale: BELTSS identifies NAB as the organization developing and
administering the national examinations.
12. Which application type is intended for someone with no previous board
license?
A. ALD Education
B. ALD Endorsement
C. ALD MN-NHA Approved
D. ALDIR only
Answer: A
Rationale: BELTSS states that the ALD Education option is generally for individuals
with no previous license issued by the board or another NAB-recognized state.
13. Which application type is generally used by someone who already holds an
active ALD license in another state recognized by NAB?