COMPLETE EXAM QUESTIONS AND ACCURATE
ANSWERS |ALREADY PASSED!!
1. A substitute becomes a player when he enters the field and communicates with
a teammate or a game official, enters the huddle, is positioned in a formation or
participates in the play.
A. True
B. False
Correct Answer: A
Rationale: A substitute becomes a player when he enters the field and communicates
with a teammate or game official, enters the huddle, is positioned in a formation, or
participates in the play. An entering substitute is not considered to be a player for
encroachment restrictions until he is on his team's side of the neutral zone .
2. A team member entering the field to fill a player vacancy remains a substitute
until he is on his team's side of the neutral zone.
A. True
B. False
Correct Answer: A
Rationale: A team member entering the field to fill a player vacancy remains a
substitute until he is on his team's side of the neutral zone .
3. Blocking in the back is defined as a block against an opponent when the initial
contact is in the opponent's back, inside the shoulders, above the waist, and
against a player who is a runner or pretending to be a runner.
A. True
B. False
Correct Answer: B
Rationale: Blocking in the back is defined as a block against an opponent when the
initial contact is in the opponent's back, inside the shoulders, below the helmet and
above the waist, and NOT against a player who is a runner or pretending to be a runner .
,4. The ball becomes dead when any loose ball is simultaneously caught or
recovered by opponents.
A. True
B. False
Correct Answer: A
Rationale: The ball becomes dead when any loose ball is simultaneously caught or
recovered by opponents .
5. When an illegal forward pass strikes the ground, the ball does not become dead.
A. True
B. False
Correct Answer: A
Rationale: When an illegal forward pass strikes the ground, the ball does not become
dead .
6. The field of play is the area within the boundary lines including the end zones.
A. True
B. False
Correct Answer: A
Rationale: The field of play is the area within the boundary lines including the end
zones .
7. A defensive player is considered to be on his scrimmage line when he is within 1
yard of his line of scrimmage at the snap.
A. True
B. False
Correct Answer: A
Rationale: A defensive player is considered to be on his scrimmage line when he is
within 1 yard of his line of scrimmage at the snap .
8. For a kickoff, the ball may be held in position on a kicking tee by a place-kick
holder.
,A. True
B. False
Correct Answer: A
Rationale: For a kickoff, the ball may be held in position on a kicking tee by a place-kick
holder who shall be a teammate of the kicker .
9. The neutral zone is established after the snapper has made final adjustment to
the ball.
A. True
B. False
Correct Answer: B
Rationale: The neutral zone is established when the ball is marked ready for play, not
after the snapper makes final adjustments .
10. A forward pass has gone beyond the neutral zone if at any time during the
pass, some part of the ball is beyond the neutral zone.
A. True
B. False
Correct Answer: B
Rationale: A forward pass has gone beyond the neutral zone only when the entire ball
is beyond the neutral zone .
11. A foul is a rule infraction for which a penalty is prescribed.
A. True
B. False
Correct Answer: A
Rationale: A foul is a rule infraction for which a penalty is prescribed .
12. A down begins when the ball is marked ready-for-play.
A. True
B. False
Correct Answer: B
Rationale: A down begins when the ball is marked ready-for-play. A down is action
, which starts with a legal snap (beginning a scrimmage down) or when the ball is kicked
on a free kick (beginning a free kick down) .
13. If a double foul occurs during a down, the number of the next down is not the
same as that of the down in which the foul occurred.
A. True
B. False
Correct Answer: B
Rationale: If a double foul occurs during a down, the number of the next down is the
same as that of the down in which the foul occurred .
14. Prior to the game, the head coach shall be responsible for verifying, to the
referee only, that all of his team's players are equipped in compliance with the
rules.
A. True
B. False
Correct Answer: B
Rationale: Prior to the game, the head coach shall be responsible for verifying, to the
referee and umpire, that all of his team's players are equipped in compliance with the
rules .
15. If there is a question regarding legality of a player's equipment, the referee
makes the final decision.
A. True
B. False
Correct Answer: B
Rationale: Any questions regarding legality of player's equipment shall be resolved by
the umpire .
16. A mouth protector must be worn and must be completely white or clear.
A. True
B. False