Geschreven door studenten die geslaagd zijn Direct beschikbaar na je betaling Online lezen of als PDF Verkeerd document? Gratis ruilen 4,6 TrustPilot
logo-home
Document preview thumbnail
Voorbeeld 3 van de 17 pagina's
Tentamen (uitwerkingen)

CLCS 233 Exam Questions with CORRECT Answers (Grade A+)

Document preview thumbnail
Voorbeeld 3 van de 17 pagina's

CLCS 233 Exam Questions with CORRECT Answers (Grade A+)

Voorbeeld van de inhoud

CLCS 233 Exam Questions with CORRECT Answers (Grade A+)

Question 1:
Aife
Answer:
(Beaty) twin sister of Scathach, has sex with Cu Chulainn and gives birth to Connla.

Question 2:
Angus mac Og
Answer:
son of Dagda and Boand in Wooing of Etain. The Dagda tricks Elcmar into leaving his kingdom, then
magically makes his nine-month absences seem to him like a single day, so that The Dagda can
impregnate Elcmar's wife Boand and she can give birth to Angus mac Og (Angus son of Youth), who is
given to Mider(Judge) to raise as his foster-son. In a certain sense, Angus mac Og is perceived and
delivered on the same day. When Angus mac Og reaches maturity, he learns the identity of his true
father. The Dadge teaches him how to trick Elcmar out of his kingship of Bruig na Bóinde.

Question 3:
Animism
Answer:
attribution of a life-force or "soul" to plants, inanimate objects, and natural phenomena; belief in a
supernatural power that organizes and animates the material universe.

Question 4:
Annwfn
Answer:
The otherworld in Mabinogion, ruled by Arawn

Question 5:
Arawn
Answer:
king of Annwfn, in Branch One of Mabinogion: Pwyll ("Discretion"), King of Dyfed, trades places with
Arawn, King of Annwfn (Otherworld), for one year, during which time both refrain from sex with each
other's wives and Pwyll kills Hafgan ("Summer White"), the otherworld rival of Arawn. Pwyll returns to
Dyfed; Arawn to Annwfn. In a certain sense, Pwyll=Arawn.

Question 6:
Balor
Answer:
a principal god of Fomhoire, in charge of war. one eye, one hand, one foot/leg

,Question 7:
Bachlach
Answer:
The Dagda, Cu Roi, and the bachlach (ugly giant) all seem to be avatars of a Celtic fertility god who has
the power to kill and resurrect. This is seen most clearly in his role in the beading competition. An Irish
word often translated as 'churl', used to describe the giant figure in Briccriu's Feast that who challenges
the Ulster heroes to a beheading contest. Lóegaire and Conall welch on the bargain, but Cú Chulainn
keeps his word. The churl reveals himself to be Cú Roí. Bachlach is probably a "demoted" form of Dagda

Question 8:
Badb: Marcha 2 and Morrigan 2.
Answer:
Badb (Badhbh, Bodhbh) was a triune Celtic goddess of sorcery, war, and death in the Irish tradition.
Badb is one of a trio of battle-goddesses, the Mórrígna, along with Mórrígan and Macha .

Question 9:
Banshee
Answer:
A banshee in modern Irish legend is a female spirit who wails a warning of an
imminent death in a house

Question 10:
be find
Answer:
"beautiful woman," Cailleach will transform into be find after sex with a man. Be find grants kinship to
the man who has sex with her

Question 11:
Beltaine
Answer:
a major festival in the Celtic Calendar, on May 1st, this day marks beginning of planting season, fires on
mountain-tops, Beltaine cakes (bannocks), return of lost individuals will return on this day, weddings
happen

Question 12:
Briccriu
Answer:
A warrior, troublemaker, and sometime poet in the Ulster Cycle. In the Briccriu's Feast, he incites the
first three champions of Ulster, Cúchulainn , Lóegaire Búadach, and Conall Cernach , to quarrel over the
champion's portion. Briccriu Nemthenga ("bitter-tongued") or Biltenga ("bile-tongued") manipulation of
conventions of praise and blame, honor and shame
cf. role of fili (à glam dícenn) "champion's portion" (curadmír) institution (social customs) of flyting

, Question 13:
Brigit
Answer:
Pre-Christian Irish goddess of fire, fertility, cattle, crops, and poetry, associates with fertility;
abundance; healing. People warship her on Imbolc, 1 February.

Question 14:
Cailleach
Answer:
"veiled ones" in the form of an old hag, creation of mountains, rules Samhain to Beltaine, approaches
young king-to-be for sex, transforms into be find (beautiful woman) after sex, confers kingship (flaith)
with gold cup of red ale (laith)

Question 15:
Cath Mag Tuired (2nd Battle of Mag The Tuatha enlist the aid of powerful
Tuired) druids, who promise to use their magic against the Fomoire — to topple mountains, deprive
them of water, shower them with fiery rain, sap their courage, and prevent them
from urinating. The Dagda mates with the Mórrígan, goddess of fertility and war, as she straddles a
stream. She gives him advice on how to conduct the war, and she herself later destroys the Fomorian
king. Lugh defeats Balor in the Second Battle of Mag Tuired. In order to delay battle until the Tuatha are
fully prepared, the Dagda enters the Fomorian camp to ask for a truce. He is tricked into eating a huge
quantity of food from a bottomless pit, then is physically beaten by the daughter of the Fomorian king
Indech. After challenging each other, they have sex, and the woman promises to use her magic
against her own people. The Second Battle of Mag
Tuired begins. The damaged weapons of the Tuatha are
swiftly repaired by the smith-god Giobniu and his aides. Slain Tuatha are resurrected to fight the next
day by being plunged into a magic cauldron or well.
Answer:
The best answer is the response that directly addresses the question stem.

Question 16:
Cauldron A large metal bowl with a rounded base used for cooking and serving food, plays the role of
dispenser of feasts, a ceremonial vessel. Associate with fertility, magic,
and death
Answer:
The best answer is the response that directly addresses the question stem.

Question 17:
champion's portion curadmír, the best piece of meat that incite people against each other during a
feast. During feasts it is their custom to be provoked by idle comments into heated disputes, followed
by challenges and single combat to the death. the best warriors received the thigh portion during
feasts. If another man were to challenge his right to the choicest portion, a duel was fought to the
death.
Answer:

Documentinformatie

Geüpload op
22 juni 2026
Aantal pagina's
17
Geschreven in
2025/2026
Type
Tentamen (uitwerkingen)
Bevat
Vragen en antwoorden
€9,81

Verkeerd document? Gratis ruilen Binnen 14 dagen na aankoop en voor het downloaden kun je een ander document kiezen. Je kunt het bedrag gewoon opnieuw besteden.
Geschreven door studenten die geslaagd zijn
Direct beschikbaar na je betaling
Online lezen of als PDF

Seller avatar
De reputatie van een verkoper is gebaseerd op het aantal documenten dat iemand tegen betaling verkocht heeft en de beoordelingen die voor die items ontvangen zijn. Er zijn drie niveau’s te onderscheiden: brons, zilver en goud. Hoe beter de reputatie, hoe meer de kwaliteit van zijn of haar werk te vertrouwen is.
DrJon
3,8
(160)
Verkocht
586
Volgers
188
Items
20922
Laatst verkocht
23 uur geleden


Echte notities, van echte studenten
Elk document op Stuvia is geschreven door een medestudent die hetzelfde vak deed. Zo leer je van iemand die het al heeft gehaald.


Waarom studenten kiezen voor Stuvia

Gemaakt door medestudenten, geverifieerd door reviews

Kwaliteit die je kunt vertrouwen: geschreven door studenten die slaagden en beoordeeld door anderen die dit document gebruikten.

Niet tevreden? Kies een ander document

Geen zorgen! Je kunt voor hetzelfde geld direct een ander document kiezen dat beter past bij wat je zoekt.

Betaal zoals je wilt, start meteen met leren

Geen abonnement, geen verplichtingen. Betaal zoals je gewend bent via iDeal of creditcard en download je PDF-document meteen.

Student with book image

“Gekocht, gedownload en geslaagd. Zo makkelijk kan het dus zijn.”

Alisha Student

Bezig met je bronvermelding?

Maak nauwkeurige citaten in APA, MLA en Harvard met onze gratis bronnengenerator.

Bezig met je bronvermelding?

Veelgestelde vragen