Therapy b
Lilley:Pharmacology forCanadianHealth CarePractice,
b b b b b b
3rd Canadian Edition b b b
MULTIPLE CHOICE b
1. Which is a judgement about a particular patient‘s potential need or
b b b b b b b b b b
problem?
b
a. A goal b
b. An assessment b
c. Subjective data b
d. A nursing diagnosis
b b
ANS: D b
Nursing diagnosis is the phase of the nursing process during which
b b b b b b b b b b
a clinical judgement is made about how a patient responds to heath conditions and life processes or
b b b b b b b b b b b b b b b b
vulnerability forthat response.
b b b
DIF: Cognitive Level: Knowledge b b REF: p. 11 b b
2. The patient is to receive oral furosemide (Lasix) every day; however, because the patient is
b b b b b b b b b b b b b b
unable to swallow, he cannot take medication orally, as ordered. The nurse needs to contact the
b b b b b b b b b b b b b b b b
physician. What type of problem is this?
b b b b b b b
a. A ―right time‖ problem
b b b
b. A ―right dose‖ problem
b b b
c. A ―right route‖ problem
b b b
d. A ―right medication‖ problem
b b b
ANS: C b
This is a ―right route‖ problem: the nurse cannot assume the route and must clarifythe route
b b b b b b b b b b b b b b b b
with the prescriber. This is not a ―right time‖ problem because the ordered frequency has not
b b b b b b b b b b b b b b b
changed. This is not a ―right dose‖ problem because the dose is not related to an inabilityto
b b b b b b b b b b b b b b b b b b
swallow. This is not a ―right medication‖ problem because the medication ordered will not
b b b b b b b b b b b b b b
change, just the route.
b b b b
DIF: Cognitive Level: Application b b REF: p. 14 b b
3. The nurse has been monitoring the patient‘s progress on his new drug regimen since the first dose
b b b b b b b b b b b b b b b b
and has been documenting signs of possible adverse effects. What nursing process phase is the
b b b b b b b b b b b b b b b
nurse practising?
b b
a. Planning
b. Evaluation
c. Implementation
d. Nursing diagnosis b
ANS: B b
Monitoring the patient‘s progress is part of the evaluation phase. Planning, implementation, and
b b b b b b b b b b b b
nursing diagnosis are not illustrated by this example.
b b b b b b b b
DIF: Cognitive Level: Application b b REF: p. 19 b b
,4. The nurse is caring for a patient who has been newly diagnosed with type 1 diabetes mellitus.
b b b b b b b b b b b b b b b b
Which statement best illustrates an outcome criterion for this patient?
b b b b b b b b b b
a. The patient will follow instructions.
b b b b
b. The patient will not experience complications.
b b b b b
c. The patient adheres to the new insulin treatment regimen.
b b b b b b b b
d. The patient demonstrates safe insulin self-administration technique.
b b b b b b
ANS: D b
Having the patient demonstrate safe insulin self-administration technique is a specific and
b b b b b b b b b b b
measurable outcome criterion. Following instructions and avoiding complications are not
b b b b b b b b b b
specific criteria. Adherence to the new insulin treatment regimen is not objective and would be
b b b b b b b b b b b b b b b
difficult to measure.
b b b
DIF: Cognitive Level: Application b b REF: p. 13 b b
5. Which activity best reflects the implementation phase of the nursing process for the patient who
b b b b b b b b b b b b b b
b is newly diagnosed with type 1 diabetes mellitus?
b b b b b b b
a. Providing education regarding self-injection technique b b b b
b. Setting goals and outcome criteria with the patient‘s input b b b b b b b b
c. Recording a history of over-the-counter medications used at home b b b b b b b b
d. Formulating nursing diagnoses regarding knowledge deficits related to the new b b b b b b b b b
treatment regimen
b b
ANS: A b
Education is an intervention that occurs during the implementation phase. Setting goals and
b b b b b b b b b b b b
outcome criteria reflects the planning phase. Recording a drug history reflects the assessment
b b b b b b b b b b b b b
phase. Formulating nursing diagnoses regarding a knowledge deficit reflects analysis of data as
b b b b b b b b b b b b b
part of the planning phase.N
b b b b b
DIF: Cognitive Level: Analysis b b REF: p. 8 |p. 13 b b b b b
6. The nurse is working during a very busy night shift, and the health care provider has just given the
b b b b b b b b b b b b b b b b b b
nurse a medication order over the telephone, but the nurse does not recall the route. What is the
b b b b b b b b b b b b b b b b b b
best way for the nurse to avoid medication errors?
b b b b b b b b b
a. Recopy the order neatly on the order sheet, with the most common route indicated
b b b b b b b b b b b b b
b. Consult with the pharmacist for clarification about the most common route b b b b b b b b b b
c. Call the health care provider to clarify the route of administration
b b b b b b b b b b
d. Withhold the drug until the health care provider visits the patient b b b b b b b b b b
ANS: C b
If a medication order does not include the route, the nurse must ask the health care provider to
b b b b b b b b b b b b b b b b b
clarify it. Never assume the route of administration.
b b b b b b b b
DIF: Cognitive Level: Application |Cognitive Level: Analysis REF: p. 17 b b b b b b b b b
7. Which constitutes the traditional Five Rights of medication administration?
b b b b b b b b
a. Right drug, right route, right dose, right time, and right patient
b b b b b b b b b b
b. Right drug, the right effect, the right route, the right time, and the right patient
b b b b b b b b b b b b b b
c. Right patient, right strength, right diagnosis, right drug, and right route
b b b b b b b b b b
d. Right patient, right diagnosis, right drug, right route, and right time
b b b b b b b b b b
ANS: A b
, The traditional Five Rights of medication administration were considered to be Right drug,
b b b b b b b b b b b b
Right route, Right dose, Right time, and Right patient. Right effect, right strength, and right
b b b b b b b b b b b b b b b
diagnosis are not part of the traditional Five Rights.
b b b b b b b b b
DIF: b b Cognitive Level: Comprehension b b b b b REF: p. 13 b b
8. What correctly describes the nursing process?
b b b b b
a. Diagnosing, planning, assessing, implementing, and finally evaluating b b b b b b
b. Assessing, then diagnosing, implementing, and ending with evaluating b b b b b b b
c. A linear direction that begins with assessing and continues through diagnosing,
b b b b b b b b b b
b planning, and finally implementing b b b
d. An ongoing process that begins with assessing and continues with diagnosing,
b b b b b b b b b b
b planning, implementing, and evaluating b b b
ANS: D b
The nursing process is an ongoing, flexible, adaptable, and adjustable five-step process that
b b b b b b b b b b b b
begins with assessing and continues through diagnosing, planning, implementing, and finally
b b b b b b b b b b b
evaluating, which may then lead back to any of the other phases.
b b b b b b b b b b b b
DIF: Cognitive Level: Application b b REF: p. 8 b b
9. When the nurse is considering the timing of a drug dose, which is most important to assess?
b b b b b b b b b b b b b b b b
a. The patient‘s identification b b
b. The patient‘s weight b b
c. The patient‘s last meal b b b
d. Any drug or food allergies b b b b
ANS: C b
The pharmacokinetic and pharmacodynamic properties of the drug need to be assessed with
b b b b b b b b b b b b
regard to any drug–food interactions or compatibility issues. The patient‘s identification, weight,
b b b b b b b b b b b
and drug or food allergies are not affected by the drug‘s timing.
b b b b b b b b b b b b
DIF: Cognitive Level: Application b b REF: p. 17 b b
10. The nurse is writing nursing diagnoses for a plan of care. Which reflects the correct format for her
b b b b b b b b b b b b b b b b b
b nursing diagnosis? b
a. Anxiety
b. Anxiety related to new drug therapy b b b b b
c. Anxiety related to anxious feelings about drug therapy, as evidenced bystatements
b b b b b b b b b b b
b such as ―I‘m upset about having to give myself shots‖
b b b b b b b b b
d. Anxiety related tonew drug therapy, asevidenced by statements such as―I‘m
b b b b b b b b b b b b
b upset about having to give myself shots‖b b b b b b
ANS: D b
, Formulation of nursing diagnoses is usually a three-step process. The only complete answer is
b b b b b b b b b b b b b
―Anxiety related to new drug therapy, as evidenced by statements such as ‗I‘m upset about
b b b b b b b b b b b b b b
havingtogive myself shots.‘‖ Theanswer ―Anxiety‖ is missingthe ―related to‖ and ―as
b b b b b b b b b b b b b b b
evidenced by‖portions.Theanswer ―Anxiety related tonewdrugtherapy‖ ismissing the―as
b b b b b b b b b b b b b b b
evidenced by‖ portion of defining characteristics. The ―related to‖ section in ―Anxiety related to
b b b b b b b b b b b b b b
anxious feelings about drug therapy, as evidenced by statements such as ‗I‘m upset about having
b b b b b b b b b b b b b b b
to give myself shots‘‖ is simply a restatement of the problem ―anxiety,‖ not a separate factor
b b b b b b b b b b b b b b b b
related to the response.
b b b b
DIF: Cognitive Level: Analysis b b REF: p. 9 b b
OTHER
1. Place the phases of the nursing process in the correct order, starting with the first phase.
b b b b b b b b b b b b b b b
a. Planning
b. Evaluation
c. Assessment
d. Implementation
e. Diagnosing
ANS:
C, E, A, D, B
b b b b
DIF: Cognitive Level: Analysis b b REF: p. 9 b b