Medical Terminology: A Short
cc cc cc
Course9th EditionbyDavi-Ellen
cc cc cc cc cc
Chabner cc
TESTBANK c
,Chapter 01: Basic Word Structure
cc cc cc cc
Chabner: Medical Terminology: A Short Course, 9th Edition
cc cc cc cc cc cc cc
MULTIPLE CHOICE cc
1. A combining form is the:
cc cc cc cc
a. word ending cc
b. root plus combining vowel cc cc cc
c. prefix
d. prefix plus combining vowel cc cc cc
e. root plus suffix cc cc
ANS: c c B
2. The combining form meaning “joint” is:
cc cc cc cc cc
a. aden/o
b. -itis
c. -algia
d. arthr/o
e. oste/o
ANS: c c D
3. A suffix meaning “inflammation” is:
cc cc cc cc
a. -itis
b. -osis
c. -ac
d. -al
e. -tomy
ANS: c c A
4. A word part meaning “below”,“less than normal,” or “under” is:
cc cc cc cc cc cc cc cc cc
a. re-
b. hyper-
c. trans-
d. -emia
e. hypo-
ANS: c c E
5. A suffix meaning “study of” is:
cc cc cc cc cc
a. -pathy
b. -logy
c. -gram
d. -scopy
e. -osis
ANS: c c B
6. A tumor of a gland is called:
cc cc cc cc cc cc
, a. arthrosis
b. arthroscope
c. adenoma
d. nephroma
e. hepatitis
ANS: c c C
7. Visual examination of the urinary bladder is called:
cc cc cc cc cc cc cc
a. cystoscopy
b. cytology
c. cystogram
d. nephroscopy
e. cystoscope
ANS: c c A
8. Prediction about the outcome of an illness or treatment is called:
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
a. prognosis
b. psychosis
c. diagnosis
d. biopsy
e. pathology
ANS: c c A
9. (Condition of) nerve pain is called:
cc cc cc cc cc
a. neural
b. arthralgia
c. cephalgia
d. neueralgia
e. neuralgia
ANS: c c E
10. Ren/o and nephr/o both mean:
cc cc cc cc
a. heart
b. liver
c. blood
d. kidney
e. intestine
ANS: c c D
11. Which term relates to the brain?
cc cc cc cc cc
a. anemia
b. cerebral
c. rhinitis
d. thrombosis
e. gastrotomy
ANS: c c B
, 12. A cancerous tumor is a(n):
cc cc cc cc
a. hematoma
b. adenoma
c. oncology
d. gastralgia
e. carcinoma
ANS: c c E
13. A red blood cell is a(n):
cc cc cc cc cc
a. platelet
b. thrombocyte
c. erythrocyte
d. leukocyte
e. resection
ANS: c c C
14. Abnormal condition of clot formation:
cc cc cc cc
a. gastritis
b. osteitis
c. adenosis
d. dermatitis
e. thrombosis
ANS: c c E
15. An instrument to visually examine the urinary bladder is called a(n):
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
a. cystoscopy
b. cystoscope
c. gastroscope
d. arthroscopy
e. excision
ANS: c c B
16. An excessive (more than normal) amount of sugar in the blood is called:
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
a. hypothyroidism
b. hyperthyroidism
c. hyperglycemia
d. hypoglycemia
e. hypodermic
ANS: c c C
17. A gastrectomy is a(n):
cc cc cc
a. gastric excision cc
b. gastroscopy
c. visual examination of the abdomen
cc cc cc cc
d. incision of the stomach cc cc cc
e. incision of a gland cc cc cc