Latest Version | Complete Q&A Study Guide with
Verified Answers | Rated A+
1. A nurse assistant is about to perform perineal care on an incontinent
resident who wears briefs. His supplies have already been gathered and
placed on the clean bedside table. He enters the room, dons non-sterile
gloves, removes and discards the resident's soiled brief and cleans the
resident's perineum. He removes his soiled gloves and dons a new pair of
non-sterile gloves. He applies a clean brief. He discards his gloves and
exists the room. How many times should he have performed hand hygiene
in this scenario?
• Answer: The question asks for the number of times. The scenario implies hand
hygiene should occur: (1) before entering the room/starting care, (2) after
removing soiled gloves, (3) before donning new gloves, (4) after removing gloves
and exiting. The best answer is likely 4 times.
2. A resident is diagnosed with latent TB infection (LTBI). Is there a risk
that the resident will transmit TB to others in the facility?
• Answer: No, there is no risk of transmission at this time.
3. After you have scored the infection prevention and control (IPC) risk
prioritization assessment, which of the following actions would you take
first to address the findings?
• Answer: Identify high-scoring items for IPC program.
4. As a result of lessons learned from outbreaks of multidrug-resistant
organisms (MDROs) in nursing homes, which of the following situations
should warrant use of Contact Precautions and consideration of a single-
person room for MDRO-colonized residents? (Select all that apply)
• Answer: A. Residents with difficulty containing secretions from sites of MDRO
colonization and potential for extensive environmental contamination; B. New
pg. 1
, residents on the unit are found to be colonized with the MDRO (evidence of
ongoing transmission) despite efforts to control spread.
5. At what stage of an investigation would you notify local or state public
health officials that you have an outbreak?
• Answer: Once an outbreak has been determined to exist.
6. Before performing wound care, if the hands are not visibly soiled, which
method of hand hygiene by staff members is preferred?
• Answer: Using an alcohol-based hand rub.
7. During January, there were five residents with central venous catheters
(CVCs) for a total of 100 catheter-days. There were 4,000 resident-days for
the month. There were two central line-associated blood stream infections
(CLABSIs) identified. What is the CLABSI rate for the month?
• Answer: 20 CLABSI per 1,000 catheter-days. (Calculation: 2 infections / 100
catheter-days × 1000 = 20)
8. During the previous influenza vaccine season, 120 residents received the
influenza vaccine. 80 residents declined the vaccine. Which of the following
is the correct resident influenza vaccination acceptance rate?
• Answer: 60%. (Calculation: 120 / (120+80) = 120/200 = 0.6 = 60%)
9. During which of the following situations should a gown be considered in
addition to gloves during care of a resident with an indwelling urinary
catheter?
• Answer: All the above. (Likely includes situations like emptying the drainage
bag, if there is potential for splashing, etc.)
10. For residents admitted to a nursing home on a course of antibiotics
started in a hospital, which pieces of information would be important to
know?
pg. 2