h
,Table of Contents:
h h
Chapter 1. Terminology, Imaging and Positioning Principles
h h h h h h
Chapter 2. Chest
h h
Chapter 3. Abdomen
h h
Chapter 4. Upper Limb
h h h
Chapter 5. Humerus and Shoulder Girdle
h h h h h
Chapter 6. Lower Limb
h h h
Chapter 7. Femur and Pelvic Girdle
h h h h h
Chapter 8. Cervical and Thoracic Spine
h h h h h
Chapter 9. Lumbar Spine, Sacrum, and Coccyx
h h h h h h
Chapter 10. Bony Thorax — Sternum and Ribs
h h h h h h h
Chapter 11. Cranium, Facial Bones, and Paranasal Sinuses
h h h h h h h
Chapter 12. Biliary Tract and Upper Gastrointestinal System
h h h h h h h
Chapter 13. Lower Gastrointestinal System
h h h h
Chapter 14. Urinary System and Venipuncture
h h h h h
Chapter 15. Trauma, Mobile, and Surgical Radiography
h h h h h h
Chapter 16. Pediatric Radiography
h h h
Chapter 17. Angiography and Interventional Procedures
h h h h h
Chapter 18. Computed Tomography
h h h
Chapter 19. Special Radiographic Procedures
h h h h
Chapter 20. Diagnostic and Therapeutic Modalities
h h h h h
,Chapter 01: Terminology, Positioning, and Imaging Principles
h h h h h h
Lampignano: Bontrager’s Textbook of Radiographic Positioning and RelatedAnatomy, 10th
h h h h h h h h
Edition
h
MULTIPLE CHOICE h
1. What type of tissue binds together and supports the various structures of the body?
h h h h h h h h h h h h h
a. Epithelial
b. Connective
c. Muscular
d. Nervous
ANS: B h REF: 3 h
2. The lowest level of structural organization in the human body is the
h h h h h h h h h h h level.
a. molecular
b. cellular
c. chemical
d. atomic
ANS: C h REF: 3 h
3. What type of tissue covers internal and external surfaces of the body?
h h h h h h h h h h h
a. Muscular
b. Connective
c. Nervous
d. Epithelial
ANS: D h REF: 3 h
4. How many individual body systems comprise the human body?
h h h h h h h h
a. 22
b. 13
c. 10
d. 8
ANS: C h REF: 3 h
5. How many separate bones are found in the adult human body?
h h h h h h h h h h
a. 181
b. 215
c. 206
d. 236
ANS: C h REF: 4 h
6. Which system of the human body is responsible for the elimination of solid waste?
h h h h h h h h h h h h h
a. Circulatory
b. Respiratory
c. Urinary
d. Digestive
, ANS: D h REF: 4 h
7. Which of the following systems of the human body includes all ductless glands of the body?
h h h h h h h h h h h h h h h
a. Endocrine
b. Integumentary
c. Muscular
d. Glandular
ANS: A h REF: 6 h
8. Which of the following body systems helps to regulate body temperature?
h h h h h h h h h h
a. Circulatory
b. Urinary
c. Endocrine
d. Nervous
ANS: A h REF: 7 h
9. Which of the following bones is part of the axial skeleton?
h h h h h h h h h h
a. Radius
b. Hip bone h
c. Clavicle
d. Sternum
ANS: D h REF: 7 h
10. How many bones are there in the adult axial skeleton?
h h h h h h h h h
a. 206 NURSINGTB.COM
b. 80
c. 54
d. 126
ANS: B h REF:
h7
11. What is the name of the small oval-shaped bone found in tendons?
h h h h h h h h h h h
a. Wormian
b. Tendinous
c. Irregular
d. Sesamoid
ANS: D h REF: 8 h
12. Which of the following bones is classified as a long bone?
h h h h h h h h h h
a. Carpal bone h
b. Scapula
c. Cranium
d. Humerus
ANS: D h REF: 8 h
13. What is the name of the dense fibrous membrane that covers bone?
h h h h h h h h h h h
a. Cancellous portion h