CAADC EXAM AND PRACTICE
EXAM NEWEST 2025 ACTUAL EXAM
COMPLETE 400 QUESTIONS AND
CORRECT DETAILED ANSWERS
1. What is the essential first step in determining the possible causes of
addiction for the person and the most appropriate treatment modality for his
or her needs?
a. Screening
b. Assessment
c. Intake
d. Orientation
ANSWER: * b. Assessment
2. A client tells a counselor that she is unhappy with the way her treatment is
progressing. The counselor should:
a. draw up a new contract with the client.
b. talk to the client about possible denial.
c. create new goals and objectives, and suggest alternate forms of therapy.
d. discuss these concerns with the client and make necessary changes in treatment
goals.
ANSWER: *d. discuss these concerns with the client and make necessary changes
in treatment goals.
3. A common error that counselors make when conducting an assessment is:
, 2
a. asking too many questions.
b. moving too quickly from data collection to treatment planning.
c. focusing on strengths and weaknesses.
d. processing the data collected from the client.
ANSWER: b.moving too quickly from data collection to treatment planning
4. A female client reports concerns about the relationship between her
husband and her 14-year-old daughter from a previous marriage. She reports
that her husband and daughter frequently argue, her daughter refuses to take
direction from her stepfather, regularly complains about her stepfather's
"faults"and describes how her biological father is better. The MOST relevant
professional to whom a referral should be made is a:
a. Social worker.
b. Clinical psychologist.
c. Licensed professional counselor.
d. Marriage and family therapist.
ANSWER: d. Marriage and family therapist
5. A key factor for counselors to consider is that in a counseling relationship,
the counselor has differential power. One of the best safeguards is:
a. to be alert to and understand the power relationship.
b. to utilize the differential power to motivate the client.
c. to realize the importance of this power in client interventions.
d. to use differential power to get the client to try new behaviors.
ANSWER: a. to be alert to and understand the power relationship.
, 3
6. A pre-treatment period is frequently the result of waiting lists or client
reluctance to become fully engaged in primary treatment. What might be a
danger of this pre-treatment period?
a. The pre-treatment period may be when clients lose interest in treatment.
b. A client may receive enough help so as not to need the services of the program
or agency.
c. Successful pre-treatment may result in a client needing services that an agency
doesn't have, thus losing the potential admission.
d. There is really no danger with pre-treatment - recovery will require much more
programming than pre-treatment can offer.
ANSWER: a. The pre-treatment period may be when clients lose interest in
treatment.
7. According,to Marlatt's model of the relapse process, which of the following
statements is NOT true?
a. Clients should be taught skills for anticipating, avoiding, and coping with their
personal high-risk situations.
b. Clients should be taught constructive responses to cope with lapses when they
do occur.
c. Clients should be helped to recognize that one or more temporary lapses are
likely to occur and are permitted.
d. Any positive expectations that clients have about drug use should be countered
with reminders about the lows that follow the highs and about the long-term
negative consequences of substance abuse.
ANSWER: c. Clients should be helped to recognize that one or more temporary
lapses are likely to occur and are permitted.
, 4
8. According to the DSM-IV-TR, all of the following are criteria for
psychoactive substance dependence EXCEPT:
A. Substance often taken in larger amounts than the person intended.
B. Marked lack of initiative, interest or energy.
C. Frequent intoxication when expected to fulfill major role obligations.
D. One or more unsuccessful efforts to cut down substance use.
ANSWER: B, Marked lack of initiative, interest, or energy.
9. All of the following are goals of person-centered therapy EXCEPT:
A. Teaching clients to formulate and carry out plans to change their behavior.
B. Focusing on the person instead of the presenting problem.
C. Assisting clients in enhancing their coping skills.
D. Individualizing the treatment plan.
ANSWER: A, teaching clients to formulate and carry out plans to change their
behavior.
10. Bob is a case manager in an intensive inpatient treatment facility. He
recently was assigned a client, Mary, who presents not only with alcoholism
but has also been diagnosed with AIDS. To assist Mary in her treatment and
recovery needs, Bob would probably need to have knowledge of all of the
following areas EXCEPT:
A. AIDS epidemiology and transmission routes.
B. The disease's clinical progression.
C. New medication used in treatment regimens.
D. Available social services for AIDS clients.