c c c c c c
c & Institutions 2nd Edition
c c c c
by Brandl Michael, All Chapters 1 - 24
c c c c c c c
,TABLE OF CONTENTS c c c
Part I: MONEY AND ITS PRICES.
c c c c c
1. Introduction and Overview.
c c c
2. Money, Money Supply and Interest.
c c c c c
3. Bonds, Loanable Funds & Interest Rates.
c c c c c c
4. Interest Rates in More Detail.
c c c c c
Part II: MONEY AND OVERALL ECONOMY.
c c c c c
5. Financial Markets through Time.
c c c c
6. Aggregate Supply & Aggregate Demand.
c c c c c
7. Banks and Money.
c c c
Part III: CENTRAL BANKS.
c c c
8. Central Banks.
c c
9. Monetary Policy Tools.
c c c
10. The Money Supply Process.
c c c c
11. Monetary Policy & Debates.
c c c c
Part IV: THE BANKING SYSTEM.
c c c c
12. Bank Management.
c c
13. Bank Risk Management & Performance.
c c c c c
14. Banking Regulation.
c c
Part V: FINANCIAL MARKETS.
c c c
15. Money Markets.
c c
16. Bond Markets.
c c
17. Stock Market & Efficiency.
c c c c
18. Mortgage Market.
c c
Part VI: GLOBAL FINANCIAL MARKETS.
c c c c
19. FX.
c
20. Global Financial Architecture.
c c c
Part VII: FINANCIAL INSTITUTIONS.
c c c
21. Thrifts and Finance Companies.
c c c c
22. Insurance and Pensions.
c c c
23. Mutual Funds.
c c
24. Investment Banks and Private Equity.
c c c c c
, CHAPTER 2: Money, Money Supply, and Interest c c c c c c
2-1 Section Review c
1. What is the difference between money and currency? When are they the same? Why might they bedifferent?
c c c c c c c c c c c c c c c c c
ANS: Money is anything generally accepted in exchange for goods & services. Currency is issued by a bank or the
c c c c c c c c c c c c c c c c c c c
government, but currency is not necessarily money. They are the same when they are accepted in exchange for goods
c c c c c c c c c c c c c c c c c c c
and services. Currencies can stop being money if people don’t acceptthem in exchange for goods and services. If a
c c c c c c c c c c c c c c c c c c c c
group of people stop using currency to get goods and services but instead use bananas, then the bananas are the money.
c c c c c c c c c c c c c c c c c c c c c
2. How many prices must a barter economy have if the economy has four goods? What if it has 400goods? Explain why
c c c c c c c c c c c c c c c c c c c c c
having a money in the second case is beneficial.
c c c c c c c c c
ANS: 4 goods = 6 prices; 400 goods = 79,800 prices. Money allows us to specialize and reduce our searchcost. Money
c c c c c c c c c c c c c c c c c c c c c
allows us to reduce the number of stated prices we need.
c c c c c c c c c c c
3. You read a news story about a country that is suffering from rapid, ongoing increases in the cost ofliving. Which
c c c c c c c c c c c c c c c c c c c c
characteristic of money is being directly negatively impacted in that economy?
c c c c c c c c c c c
a. Unit of account c c
b. Medium of exchange c c
c. Store of value c c
d. Double coincidence of c c
c wantsANS: C c c
2-2 Section Review c
1. Bobby is confused. He states: ―Since prisoners are not allowed to smoke in prisons any longer,
c c c c c c c c c c c c c c c
Radford’s examples of cigarettes in POW camps no longer applies.‖ How would you explain to Bobby how Radford’s
c c c c c c c c c c c c c c c c c
story demonstrates the concepts of the criteria of money, as well as the importance ofchanges in the money supply?
c c c c c c c c c c c c c c c c c c c c
ANS: Any asset that is able to be standardized, divisible, durable and in demand could be currency, as long as it is a
c c c c c c c c c c c c c c c c c c c c c c
medium of exchange, is a unit of account and has store of value. Cigarettes were money.
c c c c c c c c c c c c c c c c
, 2. Proponents of the Gold Standard, or using gold as money, often argue that it will keep inflation undercontrol. How
c c c c c c c c c c c c c c c c c c c
does the experience of Europe in the sixteenth century raise doubts about that claim?
c c c c c c c c c c c c c c
ANS: If people start to hoard gold or silver, there may not be enough money, and an economy couldslide into recession.
c c c c c c c c c c c c c c c c c c c c c
If gold or silver increases too rapidly the economy could suffer inflation.
c c c c c c c c c c c c
3. Ricardo and Friedman agree that if the money supply increases ―too quickly‖ the following happens:
c c c c c c c c c c c c c c
a. The rate of inflation decreases. c c c c
b. The rate of real economic growth increases. c c c c c c
c. The rate of inflation increases. c c c c
d. The level of employment decreases. c c c c
ANS: C c
2-3 Section Review c
1. A critic of money economics once stated, ―if you cannot measure the money supply accurately, it isnot worth
c c c c c c c c c c c c c c c c c c
discussing at all.‖ How would you refute this statement?
c c c c c c c c c
ANS: Due to changes in financial markets, financial innovation and changes in the way banks operate,led to the decline
c c c c c c c c c c c c c c c c c c c
in the usefulness of M2 as a monetary aggregate.
c c c c c c c c c
2. Economists are searching for a ―good‖ measurement of the money supply. What constitutes a goodmeasurement of
c c c c c c c c c c c c c c c c
the money supply?
c c c
ANS: To economists, a ―good‖ measurement of the money supply is one that conforms to economic theories regarding
c c c c c c c c c c c c c c c c c
inflation and the economy. For example, if the money supply (according to a particular measurement) increases faster
c c c c c c c c c c c c c c c c c
than the growth rate of the economy, then economic theory suggests that inflation should occur. On the other hand, if the
c c c c c c c c c c c c c c c c c c c c c
money supply (according to a particular measurement) increases too slowly relative to the growth rate of the economy,
c c c c c c c c c c c c c c c c c c
then economic theory suggests that this will result in a recession. When the measurement of the money supply coincides
c c c c c c c c c c c c c c c c c c c
withthese economic predictions, then that particular measurement has the potential to be a ―good‖ measurement of the
c c c c c c c c c c c c c c c c c c
money supply. During certain periods of time, both M1 and M2 have been
c c c c c c c c c c c c c
considered to be ―good‖ measurements of the money supply. However, there have also been periods oftime where the
c c c c c c c c c c c c c c c c c c
changes in M1 or M2 did not coincide with economic theory.
c c c c c c c c c c c
3. Which of the following is the broadest or most inclusive measurement of the money supply?
c c c c c c c c c c c c c c
a. M1
b. M2
c. M3
d. M0
ANS: B c