NR667 FNP Capstone Week 2 Practice
Exam (2025-2026)
1. Your 18-year-old patient has recently been diagnosed with streptococcal
infection and has been successfully treated with an appropriate antimicrobial agent.
They have no other noteworthy health history, chronic illness or medications on
record. They are complaining today of hematuria, RBC cast on urinalysis with
microscopy have been identified during this visit. Based on this finding you can
make the diagnosis of which of the following? ANSWER: glomerulonephritis
2. As a prudent nurse practitioner, the diabetic, hypertensive patients you are
seeing should be evaluated for early evidence of renal damage from both diabetes
and hypertension. Which of the following assessment tools should the nurse
practitioner order first for evaluation of early renal dysfunction secondary to
diabetes or hypertension? ANSWER: urinalysis with micro and micro albumin
3. Your patient presents with a new onset rapid heart rate that is irregularly
irregular, heart rate 100, BP 120/74, respiration 16 non-labored and an SpO2 is
99%. They state this has been going on for a week or so intermittently, but for the
past four days straight it hasn't stopped. Your first priority intervention for this
patient is to do which of the following? ANSWER: maintain rate control and
anticoagulation prior to rhythm conversion
4. As a prudent nurse practitioner, you know that a 28-year-old male patient with
HIV would be considered well managed when they have which of the following in
addition to having undetectable or very low viral copies? ANSWER: CD4 count of
500
, 2
5. Your patient has expressed concern about a skin lesion which you identify as a
darkened, round, and raised lesion. This benign lesion that appears like "stuck on"
to the skin. Which of the following lesions best fits this description? ANSWER:
Seborrheic keratosis
6. You are treating a patient who has stopped taking their diuretic regimen against
medical advice while they were on vacation since it made them urinate too
frequently for their plans. Now they are 21 pounds heavier than their baseline
weight, have respiratory crackles in bilateral bases, and have severe generalized
lower extremity and truncal edema extending to the sacrum and abdomen. On your
documentation, this is referred to as which of the following conditions? ANSWER:
Anasarca
7. While evaluating a patient in your clinic for a routine health visit, you auscultate
crackles in the posterior left lower lobe, have the patient cough, with follow-up
auscultation revealing clear breath sounds. Which one of the following would you
suspect? ANSWER: Atelectasis
8. Gladys is a 72-year-old patient with a history of anemia of chronic disease from
kidney failure, diabetes mellitus, and hypothyroidism, presents today with
concerns her thyroid medication is not working well enough. Her most recent labs
reflect her TSH is 5.9 (normal range 0.5-5 uU/mL) and Free T4 is 0.3 ng/dL
(normal range 0.8-2.8 ng/dL). Which one of the following clinical signs and/or
symptoms would you expect a patient with these findings to present with?
ANSWER: cold intolerance
9. You are examining the mouth of a patient and ask the patient to stick out their
tongue and notice that the tongue deviates by pointing to the left. Which one of the
following is the correct diagnosis of this finding? ANSWER: cranial nerve XII
(hypoglossal nerve) lesion on the left
, 3
10. Your 31-year-old female patient states they are experiencing lateral lower back
pain and urinalysis reveals bacteria in the urine, culture reveals gram negative rods
after 24 hours of growth. Which of the following is least likely agent to cause her
urinary tract infection? ANSWER: Enterococcus
Marvin, your 47-year-old African American patient with a diagnosis of severe
COPD and coronary artery disease has been complaining of shortness of breath
and wheezing after initiation of a new medicine for his coronary artery disease
management. Given his health history which of the following agents is considered
the safest beta blocker for his CAD management? ANSWER: Lopressor
Melissa, your 56-year-old Caucasian female patient presents with a health history
of hypertension, migraines, hyperlipidemia, seasonal depression and obesity for a
visit to establish care. She was without any medical care for a long time and being
newly established to your clinic is prescribed aspirin 81 mg daily, atorvastatin 40
mg daily, betide 10 mg daily, lisinopril 20 mg daily, amlodipine 10 mg daily, and
Wellbutrin 300 mg daily as well as diet and exercise. After the visit she calls your
office nurse and states she has been experiencing considerably lower extremity
edema and constipation since starting these medicines after your visit. Which of
the pharmacology agents she is prescribed is most likely the common cause of the
side effects? ANSWER: Norvasc
Sarah, a 28-year-old female patient presented to your clinic with wheezing and
despite being treated with nebulized medication is not having any relief. You
believe she is experiencing status asthmaticus. As a prudent nurse practitioner, you
recall that she may benefit from IM injection of which of the following agents?
ANSWER: Terbutaline
Your 72-year-old female patient with a pertinent medical history of coronary artery
bypass graft and aortic valve replacement seven years ago with a porcine