TRUEFALSE
1. With the exception of the U.S. Supreme Court, Congress has the power to abolish and create federal co
I I I I I I I I I I I I I I I I I
urts.
(A) True
(B) False
Answer : (A) I I
2. The Constitution created the U.S. Supreme Court and authorized it to establish lower courts as needed.
I I I I I I I I I I I I I I I
(A) True
(B) False
Answer : (B) I I
3. Federal judges are nominated by the President and confirmed by the Senate.
I I I I I I I I I I I
(A) True
(B) False
Answer : (A) I I
4. In the history of the United States, over 200 judges have been removed from the office of federal judge.
I I I I I I I I I I I I I I I I I I
(A) True
(B) False
Answer : (B) I I
5. When a federal judge is impeached from office, the trial is heard by the Supreme Court, unless a Supreme C
I I I I I I I I I I I I I I I I I I I
ourt judge is involved.
I I I
(A) True
(B) False
Answer : (B) I I
,6. Federal judges can retire at age 70 but then keep working as a judge.
I I I I I I I I I I I I I
(A) True
(B) False
Answer : (A) I I
7. Several times over the years, Congress has punished federal courts for decisions Congress did not like by cuttin
I I I I I I I I I I I I I I I I I
g the salary of judges.
I I I I
(A) True
(B) False
Answer : (B) I I
8. All state supreme court judges are elected.
I I I I I I
(A) True
(B) False
Answer : (B) I I
9. State judges, unlike federal judges, are generally not appointed for life.
I I I I I I I I I I
(A) True
(B) False
Answer : (A) I I
10. In some states, judges are elected in partisan (party) elections.
I I I I I I I I I
(A) True
(B) False
Answer : (A) I I
11. In some states, judges are appointed by the governor.
I I I I I I I I
(A) True
(B) False
Answer : (A) I I
,12. If a judge makes a clearly incorrect decision in a case (called "gross error of law") he or she may be liable for th
I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I
e damages caused.
I I
(A) True
(B) False
Answer : (B) I I
13. Judges are protected from damages caused by bad decisions they make on the bench by judicial immunity.
I I I I I I I I I I I I I I I I
(A) True
(B) False
Answer : (A) I I
14. If a judge shows personal bias toward a party in a case, the judge may not be sued for the bias.
I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I
(A) True
(B) False
Answer : (A) I I
15. Trial courts at both the federal and state level are called courts of original jurisdiction.
I I I I I I I I I I I I I I
(A) True
(B) False
Answer : (A) I I
16. By definition, the only court of "original jurisdiction" in the U.S. is the U.S. Supreme Court.
I I I I I I I I I I I I I I I
(A) True
(B) False
Answer : (B) I I
17. Juries are used in state courts, but not in federal court.
I I I I I I I I I I
(A) True
(B) False
Answer : (B) I I
, 18. Every state has one federal district court judge, for a total of 50 in the U.S.
I I I I I I I I I I I I I I I
(A) True
(B) False
Answer : (B)
I I
19. The only federal courts in which a jury is used are the courts of appeals.
I I I I I I I I I I I I I I
(A) True
(B) False
Answer : (B)
I I
20. There are twelve geographically based U.S. courts of appeals.
I I I I I I I I
(A) True
(B) False
Answer : (A)
I I
21. There is no right of appeal in a criminal case lost by the government at the district court trial.
I I I I I I I I I I I I I I I I I I
(A) True
(B) False
Answer : (A)
I I
22. In most federal court of appeals cases, three judges hear the appeals.
I I I I I I I I I I I
(A) True
(B) False
Answer : (A)
I I
23. Most federal court of appeals cases are reviewed by the Supreme Court.
I I I I I I I I I I I
(A) True
(B) False
Answer : (B)
I I
24. The federal government does not have the right to appeal involving a court judgment in a civil
I I I I I I I I I I I I I I I I