3f
3fFIFTH3fEDITION3fBY3fMICHAEL3fGAZZANIGA,3fRICHARD3fB3fIVRY,3fGEORGE3fR3f3f
MANGUN
Chapter3f1:3fA3fBrief3fHistory3fof3fCognitive3fNeuroscience
LEARNING3fOBJECTIVES
1.1 Explain3fthe3forigins3fof3fthe3ffield3fof3fcognitive3fneuroscience.
1.2 Describe3fthe3froots3fof3fthe3fdebate3fover3flocalization3fof3ffunction.
1.3 Explain3fthe3fways3fin3fwhich3fbrain3fstructure3fwas3fstudied.
1.4 Understand3fthe3fphilosophical3forigins3fof3fcognitive3fpsychology.
1.5 Discuss3fbehaviorism3fand3fits3fprincipal3ftenets.
1.6 Explain3fhow3fand3fwhy3fcognitive3fpsychology3fcame3fto3fthe3fforefront3fof3fthe3fpsychological3ffields.
1.7 Identify3fthe3fdifferent3fmethods3fthat3fare3fused3fto3fmeasure3fbrain3ffunction3fand3fstructure.
MULTIPLE3fCHOICE
1. What3fterm3fwas3fcoined3fby3fThomas3fWillis3fas3fa3fconsequence3fof3fthe3fcase3fof3fAnne3fGreen?
a. psychopathology
b. cognition
c. neurology
d. psychosis
ANS:3 f C DIF: Easy
REF:3f1.13fA3fHistorical3fPerspective3fOBJ:3 f 1.1
MSC:3 f Remembering
2. Aside3ffrom3fsaving3fAnne3fGreen’s3flife,3fThomas3fWillis3fand3fChristopher3fWren3falso
a. created3fvery3faccurate3fdrawings3fof3fthe3fbrain.
b. came3fup3fwith3fthe3fnames3fof3fa3fnumber3fof3fbrain3fstructures.
c. took3fthe3ffirst3fsteps3fthat3fled3fto3fcognitive3fneuroscience.
d. All3fof3fthe3fanswer3foptions3fare3fcorrect.
ANS:3 f D DIF: Medium
REF:3f1.13fA3fHistorical3fPerspective3fOBJ:3 f 1.1
MSC:3 f Understanding
3. Each3fof3fthe3ffollowing3fare3freasons3fwhy3fWillis3fis3fconsidered3fone3fof3fthe3fearly3ffigures3fin3
fcognitive3fneuroscience3fEXCEPT:
a. He3fnamed3fmany3fbrain3fparts.
b. He3fgave3ffrequent3flectures3fon3fspecific3fbrain3fregions.
c. He3fwas3famong3fthe3ffirst3fto3flink3fbehavioral3fdeficits3fto3fbrain3fdamage.
d. He3fcreated3fvery3faccurate3fbrain3fimages.
ANS:3 f B DIF: Medium
REF:3f1.13fA3fHistorical3fPerspective3fOBJ:3 f 1.1
MSC:3 f Remembering
4. While3fstudying3fbrain3ffunction,3fit3fis3foften3fuseful3fto3fthink3fof3fdevelopment3fin3fterms3fof
,3fwhich3fis3fthe3fperspective3fof .
a. cognition;3fcognitive3fneuroscience c. blood3fflow;3fmagnetic3fresonance3fimaging
b. survival;3fevolution d.3 f dysfunction;3fpsychopathology
ANS:3 f B DIF: Difficult REF: 1.13fA3fHistorical3fPerspectiv
e
,OBJ:3 f 1.1 MSC:3 f Analyzing
, 5. Which3fstance3fwould3fmost3flikely3fhold3fan3fassumption3fthat3fphysical3felements3fof3fthe3fbrain3fare3fre
sponsible3ffor3fthe3fconscious3fmind?
a. monism c. dualism
b. behaviorism d.3 f relativism
ANS:3 f A DIF: Medium REF:3 f 1.13fA3fHistorical3fPerspecti
ve
OBJ:3 f 1.1 MSC: Analyzing
6. René3fDescartes3fposited3fthat3fthe3fmind3fwas3fseparate3ffrom3fthe3fbody.3fHowever,3fhe3fimplicated
3fa3fsingle3fbrain3fstructure,3fthe3fpineal3fgland,3fas3fhaving3fwhat3ffunction?
a. regulating3ffeelings3fand3femotions c. moderating3fcognitive3fprocesses
b. connecting3fthe3fmind3fand3fthe3fbody d.3 f adjusting3fbehavior
ANS:3 f B DIF: Easy
REF:3f1.13fA3fHistorical3fPerspective3fOBJ:3 f 1.1
MSC:3 f Remembering
7. Considering3fthe3fperspective3frecommended3ffor3fapproaching3fcognitive3fneuroscience,3fwhich3f
of3fthe3ffollowing3fwould3fbest3fexplain3fhow3fa3fcognitive3ffunction3fmay3fhave3fdeveloped?
a. learning3fand3freward c. neurological3fdysfunction
b. integration3fwith3ftechnology d.3 f hunting3fand3fgathering
ANS:3 f D DIF: Difficult REF: 1.13fA3fHistorical3fPerspectiv
e
OBJ:3 f 1.1 MSC:3 f Analyzing
8. A3fcentral3fissue3fof3fmodern3fcognitive3fneuroscience3fis3fwhether3fspecific3fhuman3fcognitive3fabilities
a. arise3ffrom3fnetworks3fof3fbrain3fareas3fworking3ftogether.
b. are3fdetermined3fby3fthe3fshape3fand3fsize3fof3fthe3fhuman3fskull3for3fthe3fbrain3fbeneath.
c. are3fbest3fstudied3fusing3fthe3fscientific3fmethod.
d. can3fbe3fbest3fidentified3fusing3fthe3fGolgi3fsilver3fmethod3fof3fstaining3for3ffMRI.
ANS:3 f A DIF: Medium
REF:3f1.23fThe3fBrain3fStory3fOBJ:3 f 1.2
MSC:3 f Understanding
9. The3fdiscipline3fof3fphrenology3fwas3ffounded3fby
a. Broca3fand3fWernicke. c. Ramón3fy3fCajal3fand3fSherrington.
b. Fritsch3fand3fHitzig. d.3 f Gall3fand3fSpurzheim.
ANS:3 f D DIF: Easy
REF:3f1.23fThe3fBrain3fStory3fOBJ:3 f 1.2
MSC:3 f Remembering
10. Phrenologists3fbelieved3fthat3fthe3fcontour3fof3fthe3fskull3fcould3fprovide3fvaluable3finformation3fabout3fan
individual’s3fcognitive3fcapacities3fand3fpersonality3ftraits.3fThis3fapproach3fwas3fbased3fon3fthe3fassumption3ft
hat
a. skull3fprotrusions3fare3fcaused3fby3fdisproportionate3fdevelopment3fof3fthe3fbrain3fareas3fb
eneath3fthem,3fwhich3fare3fresponsible3ffor3fdifferent3fspecific3ffunctions.
b. certain3ftraits3fsuch3fas3faggressiveness3flead3fto3flife3fexperiences3fand3finjuries3fthat3f
alter3fthe3fshape3fof3fthe3fskull3fin3fspecific3fways.
c. life3fexperiences3fand3finjuries3fthat3falter3fthe3fshape3fof3fthe3fskull3fin3fspecific3fways3flead3f
to3fcertain3ftraits,3fsuch3fas3faggressiveness.
d. the3fdevelopment3fof3fthe3fskull3fbones3fdirectly3finfluences3fthe3fconfiguration3fof3fthe3fso
ft3fbrain3fareas3fbeneath3fthem,3fwhich3fare3fresponsible3ffor3fdifferent3fspecific3ffunction
s.
ANS:3 f A DIF: Difficult
REF:3f1.23fThe3fBrain3fStory3fOBJ:3 f 1.2
MSC:3 f Evaluating