1). Relevantie van kwalitatief onderzoek
Ans: · gebruikelijk bij pluriforme samenleving
· om sociale relaties te begrijpen
· noodzakelijk wanneer hypotheses niet kunnen worden afgeleid uit een theoretisch model
2). Beperkingen van kwantitatief onderzoek
Ans: · geeft alleen een beeld van verspreiding van fenomenen
· echter niet altijd 'de waarheid' blootgelegd
· onderzoek kan niet altijd volledig objectief blijven
3). Belangrijke kenmerken kwalitatief onderzoek
Ans: · passende methoden en theorieën
· perspectieven van participanten
· reflexiviteit van de onderzoeker
· variëteit van aanpakken en methoden in kwalitatief onderzoek
4). Passende methoden en theorieën
Ans: met kwalitatief onderzoek kan beter tegemoet gekomen worden aan complexiteit
van sommige onderzoeksvragen, het doel is niet om te testen wat we al weten maar om
nieuwe dingen te ontdekken
5). Perspectieven van participanten
Ans: kwalitatief onderzoek gaat in de op de mening/ervaring van een individu
6). Reflexiviteit van de onderzoeker
Ans: de onderzoeker moet kennisnemen van de omgeving i.p.v. het te zien als een
interveniërende variabele
7). Variëteit van aanpakken en methoden in kwalitatief onderzoek
PaperStoc.com Page 1 of 6
, Ans: er zijn 3 benaderingen:
· subjectieve standpunten
· interacties
· reconstructie van sociale structuren
8). Blurred genres
Ans: onderzoekers kiezen uit verschillende methodes als verschillende weergave van
de werkelijkheid
9). Crisis van representatie
Ans: kwalitatief onderzoek wordt ook gezien als een weergave van een versie van de
werkelijkheid
10). Historie kwalitatief onderzoek duitsland
Ans: twee methodes:
· narratieve interviews
· objectieve hermeneutics
11). Kwalitatief onderzoek heeft de neiging om...
Ans: concrete gevallen te bestuderen in hun context i.p.v. universele wetten te
ontdekken
12). 4 'tendencies' in wetenschappelijk onderzoek
Ans: · return to oral traditions
· the particular (niet-universeel)
· the local
· the timely
13). Relatie tussen kwalitatief en kwantitatief onderzoek
Ans: · nadruk op onverenigbaarheid (vanuit bepaalde theoretische standpunten)
· velden van toepassing (methoden afhankelijk van onderzoeksvraag)
· dominantie van kwantitatief over kwalitatief
· superioriteit van kwalitatief over kwantitatief
Dominantie van kwantitatief over kwalitatief
PaperStoc.com Page 2 of 6