correct Answers
1). Which of the following statements is true about sensory neurons and motor neurons?
-sensory neurons take in information and send it to the cns, whereas motor neurons receive
information from the cns and transmit it to muscle.
-sensory neurons send messages to the motor neurons.
-motor neurons send faster signals than sensory neurons.
-motor neurons receive information from the pns.
none of the answers are correct.
Ans: Sensory neurons take in information and send it to the CNS, whereas motor
neurons receive information from the CNS and transmit it to muscle.
2). Which neuron structure receives signals directly from other neurons?
Ans: dendrite
3). Which statement accurately describes the concentration of potassium ions in a resting
neuron?
-the concentration of potassium ions in the cell is low because open voltage-gated
potassium ion channels are open.
-the concentration of potassium ions is high because voltage-gated potassium ion channels
are open.
-the concentration of potassium ions is lower in the interior of the cell than in the
extracellular medium.
-the concentration of potassium ions is the same in the extracellular medium as in the cell
interior
-the concentration of potassium ions is greater in the interior of the cell than in the
extracellular medium.
Ans: The concentration of potassium ions is greater in the interior of the cell than in the
extracellular medium.
4). Which of the following helps to maintain the normal resting potential of a neuron? (select all
that apply.)
voltage-gated chloride channels
PaperStoc.com Page 1 of 9
, sodium-potassium pumps
voltage-gated potassium channels
voltage-gated sodium channels
voltage-gated calcium channels
potassium leak channels
Ans:
5). Which of the following statements about action potentials is correct?
-action potentials for a given neuron vary in magnitude.
-movement of ions during the action potential occurs mostly through the sodium pump.
-action potentials for a given neuron vary in duration.
-action potentials are propagated down the length of the axon.
Ans: Action potentials are propagated down the length of the axon.
6). True or false? for a given neuron, it is possible for one action potential to be smaller in
magnitude or duration than the next.
Ans: False
7). The three distinct phases of an action potential occur in what order?
Ans: Depolarization, repolarization, hyperpolarization
8). The membrane potential in a cell changes from -70 mv to -60 mv. what change has taken
place within the cell?
Ans: depolarization
9). If the membrane potential of a neuron reaches its threshold potential, which event is most
likely to occur next?
Ans: generation of an action potential
10). Select the best answer to correctly complete the sentence: during the process of
repolarization, ___ ions flood into the ____________.
PaperStoc.com Page 2 of 9