Practice Ch 55 Study Guide Rated A+
1). Hematopoiesis
Ans: Formation of new blood cells
*Red blood cells (RBC)
*White blood cells (WBC)
*Platelets
2). Where are rbcs made?
Ans: bone marrow
3). Immature rbcs are called
Ans: reticulocytes
4). Life span of rbc
Ans: 120 days
5). What are rbc made up of?
Ans: More than 1/3 of a RBC is made of hemoglobin
6). Anemia types
Ans: Maturation defects
*Cytoplasmic
*Nuclear
Excessive destruction of RBCs (hemolytic anemias)
*Intrinsic RBC abnormalities
*Extrinsic mechanisms
7). Cytoplasmic maturation anemias
PaperStoc.com Page 1 of 8
, Ans: Occur as a result of reduced or abnormal hemoglobin synthesis
8). Nuclear maturation defects
Ans: Occur because of defects in DNA or protein synthesis
9). Intrinsic factor
Ans: A substance produced by the mucosa of the stomach and intestines that is
essential for the absorption of vitamin B12.
10). Extrinsic factor
Ans: Vitamin B12
11). Both dna and protein require
Ans: Vitamin B12 and B6 (folic acid) to be present in normal amounts for their proper
production
12). Epoetin alpha (eprex)
Ans: -Biosynthetic form of the natural hormone erythropoietin
-Used for treatment of anemia associated with end -stage renal disease, chemotherapy,
induced anemia, and anemia associated with zidovudine therapy
13). Epoetin alpha is ineffective without...
Ans: Adequate body iron stores and bone marrow function
14). Most patients receiving epoetin alpha need to also take what?
Ans: Iron supplement
15). Longer acting form of epoetin alpha
Ans: Darbepoetin (Aranesp)
16). Epoetin alpha contraindications
PaperStoc.com Page 2 of 8