and Answers 2024( A+ GRADED 100%
VERIFIED).
1). Sociology is a study of?
Ans: Social systems that should be investigated as an interrelated whole.
2). Theorists argue that education is?
Ans: A means of shaping learners' charaters.
3). The sociology of education...
Ans: Examines the relationship between the school, politics, economics and culture.
4). What are the aspects that ballantine & hammock consider part of education?
Ans: The ability to think creatively.
The cultivation of global mindset.
The provision of training in problem solving.
Respect for others.
5). What contributed towards the development of new social patterns in society?
Ans: The development of technology and the growth of mass media.
6). What is the latent function functionalist suggests that schools have?
Ans: Produces people who share economic and political practices and people who
share the cultural practices and norms of society.
7). Highly complex, industrialised societies tend to?
Ans: Establish a system of universal, compulsory public education and ensure that role
differentiation is achieved.
PaperStoc.com Page 1 of 9
, 8). Political socialisation refers to ?
Ans: A persons political loyalty is widened beyond the local group and political loyalty
widened to include the state.
9). Some functionalists argue that racial minorities in society must?
Ans: Assimilate into the dominant culture of society and adjust to the dominant culture
of the school.
10). Functionalists believe that social class inequalities are?
Ans: Necessary as they motivate people to take on important positions.
11). Conflict theorist argue that schools?
Ans: Are not a social benefit and that they prepare people to become compliant
workers in a capitalist economy.
12). Conflict theorists suggests that iq ( intelligence quotient) tests?
Ans: Favour the affluent classes and are culturally biased.
13). The term "gender differences" in the context of conflict theory means that men?
Ans: Gain power over property and gain power over woman and suppress woman.
14). According to conflict theorists, the racial order in society?
Ans: Is inextricably tied to class stratification
15). According to bowles and gintis what are the components of hidden curriculum?
Ans: A passive acceptance of hierarchy and the fragmentation of school subjects.
16). Explicit components of symbolic interactionism are?
Ans: Interpretation, action and constructivism
17). Constructavists contend that knowledge can be labelled as?
PaperStoc.com Page 2 of 9