(98 TERMS) WITH VERIFIED DEFINITIONS
UPDATED 2024
1). Pharmacokinetics
Ans: The affect the body has on drugs. The movement of drugs through the body.
2). Pharmacodynamics
Ans: The affect drugs have on the body. The study of the biochemical and physiologic
effects of drugs and the molecular mechanisms by which those effects are produced.
3). Drug
Ans: Any chemical that can affect living processes.
4). Pharmacology
Ans: The study of drugs and their interactions with living systems.
5). Clinical pharmacology
Ans: The study of drugs in humans.
6). Therapeutics(pharmacotherapeutics)
Ans: The use of drugs to diagnose, prevents, or treat disease or to prevent pregnancy.
7). 3 main properties of an ideal drug
Ans: Effectiveness, safety, selectivity
PaperStoc.com Page 1 of 14
, 8). Effectiveness
Ans: a drug that elicits the responses it was designed for.
9). Safety
Ans: a drug that cannot produce harmful effects
10). Selectivity
Ans: a drug that elicits only the response for which it is given.
11). Additional properties of an ideal drug
Ans: Reversible action, predictability, ease of administration, freedom from drug
interaction, low cost, chemical stability, possession of a simple generic name
12). The therapeutic objective
Ans: To provide maximum benefit with minimal harm
13). Pre administration assessment includes..
Ans: collecting baseline data, identifying high-risk patients, assessing the patient's
capacity for self-care.
14). 5 rights of drug administration
Ans: Right drug, Right patient, Right route, Right dose, Right time.
15). Additional rights of drug administration
Ans: Right assessment, Right documentation, Right evaluation, Right patient education,
Patient's right to refuse.
16). Evaluating therapeutic responses
Ans: evaluation of the patient before, during, and after treatment to ensure that
treatment is or isn't working. Also monitoring for toxicity/adverse effects
PaperStoc.com Page 2 of 14