2023/2024
1). Safe stands for?
Ans: Scaled Agile Framework enterprise
2). Hip stands for?
Ans: Hardening, Innovation, Planning
3). (test) what drives the upper limit to 125?
Ans: Dunbar's Number: Maintain stable social relationships
4). (test) why do we want to organize around value?
Ans: Fewer handoffs, drive alignment, easier to build in quality, optimize the whole
system
5). Operational value stream is?
Ans: Used to deliver end customer value
6). (test) development value stream means?
Ans: Development of Systems & Capabilities that enable the operational value
streams
7). (test) where do we start to id multiple value streams?
Ans: 4 Dimensions? Significant Opportunity, Clear products/solutions, Leadership
support, Collaborating Teams.
8). (test) 3 things to motivate?
PaperStoc.com Page 1 of 45
, Ans: 1. Autonomy
2. Mastery
3. Purpose
9). Responsibilities spcs can take on to drive? why?
Ans: Communication, Form the team, Teach leaders & stakeholders, Train the Teams,
Launch ARTs, Coach ARTs, Scale wins. Why? Connect the dots in the enterprise.
10). (test) taking the leading safe training is a? know other training for different resources.
Ans: Key thing to get Leadership buy-in.
11). (test) energy we want a team to develop?
Ans: Ba
- Fuel of Ba is it's self-organizing nature
- Ba is energized with intentions, vision, interest, & mission
12). Knowledge worker?
Ans: Know more about the work they perform than their boss
13). (test) management styles (3 types)
Ans: Expert, Conductor, Developer
14). Responsibility trap
Ans: Leader has to know everything
15). Value stream is a?
Ans: Fundamental thinking construct in Lean
16). (test) scrum includes a?
Ans: Cross-Functional Team of 5-9 people
Scrum master (atf) does what 3 things?
PaperStoc.com Page 2 of 45
, 17).
Ans: Facilitate Issues, Risks, & Dependencies
18). (test) product owner does what 2 things?
Ans: Prioritize Backlog & Accepts Work
19). (test) 4 core values of safe
Ans: 1. Built In Quality
2. Program Execution
3. Alignment
4. Transparency
20). Pi (program increment) is over when?
Ans: When the Time ends
21). Features happen within?
Ans: A Program Increment
22). (test) spanning pallet is?
Ans: Support functions, Metrics, Milestones, Roadmap, Vision, etc.
23). (test) rte (release train engineer)
Ans: Facilitator of the Train
24). System architect
Ans: Technical Content Owner
25). (test) product management
Ans: Business Content Owner
PaperStoc.com Page 3 of 45
, 26). No rte or vse at what level?
Ans: Portfolio
27). No time-box at what level?
Ans: Portfolio
28). Business results (4 areas)
Ans: 1. Engagement
2. Time to market
3. Quality
4. Productivity
29). 8 big mistakes of change
Ans: 1. Complacency
2. No guiding coalition
3. Underestimate power of vision
4. Not communication vision
5. Permitting obstacles
6. Not creating short-term wins
7. Declaring victory to soon
8. Not anchoring changes in the corporate culture
30). Culture is what 6 things?
Ans: 1. Behaviors
2. Values
3. Processes
4. Habits
5. Rewards & Punishment
6. Leadership
31). (test) safe 1,2,3
Ans: Train Teams, Train Leaders, Release Train
PaperStoc.com Page 4 of 45