QUESTIONS (513 TERMS) WITH VERIFIED
DEFINITIONS UPDATED 2024
1). What is medical terminology?
Ans: Terms related to the body in health and disease
2). What is anatomy?
Ans: study of structure
3). What is physiology?
Ans: Study of function
4). Supine
Ans: lying on the back
5). Prone
Ans: lying face down
6). Lateral recumbent
Ans: lying on either the left or right side
7). Fowlers
Ans: semi-sitting body position in which a person's head and shoulders are elevated
45 to 60 degrees
PaperStoc.com Page 1 of 63
, 8). Semi-fowler's position
Ans: the head of the bed is raised 30 degrees
9). Anatomical position
Ans: To stand erect with arms at the sides and palms of the hands turned forward
10). Trendelenburg position
Ans: A position in which the patient's feet and legs are higher than the head
11). Shock position
Ans: feet elevated 12 inches higher than head
12). Midline
Ans: An imaginary line drawn down the center of the body, dividing it into right and left
halves.
13). Midaxillary line
Ans: A line drawn from the armpit down to the ankle
14). Anterior
Ans: front of the body
15). Posterior
Ans: back of body
16). Superior
Ans: toward the head
PaperStoc.com Page 2 of 63
, 17). Inferior
Ans: away from the head
18). Dorsal
Ans: toward the back
19). Ventral
Ans: Toward the belly
20). Medial
Ans: Toward the midline of the body
21). Lateral
Ans: Away from the midline of the body
22). Bilateral
Ans: both sides
23). Proximal
Ans: Closer to the point of attachment
24). Distal
Ans: away from the point of attachment
25). Patients left versus right
Ans: Patients left or right, not yours
26). Midcalvicular line
Ans: imaginary line of body bisecting clavicle
PaperStoc.com Page 3 of 63
, 27). Plantar
Ans: sole of foot
28). Palmar
Ans: palm of hand
29). Abdominal quadrants
Ans: RUQ, LUQ, RLQ, LLQ
30). Why is accidental death and disability: the neglected disease of modern society important
to ems?
Ans: Able to make recommendations and changes to EMS and it's care to avoid
unnecessary deaths and disabilities
31). Explain the role of an emergency medical dispatcher
Ans: They are trained individuals who facilitate emergency services and also provide
instruction for lifesaving care until help arrives
32). List the 4 levels of ems practitioners
Ans: EMR
EMT
AEMT
Paramedic
33). Identify some of the specialty facilities that patients may be transported to
Ans: Trauma, burn, obstetrical, pediatric, poison, stroke, cardiac, hyperbaric, spine,
psychiatric
34). What are the roles and responsibilities of the emt?
Ans: personal safety; safety of the crew, patient, and bystanders; patient assessment;
patient care; lifting and moving; transport; transfer of care; patient advocacy
35). What are the responsibilities of state ems agencies
PaperStoc.com Page 4 of 63