VERIFIED A+ GUARANTEED
1). Element
Ans: A pure substance made of only one kind of atom
2). Compound
Ans: Substance formed from many atoms bonded together
3). Mixture
Ans: A combination of two or more substances that are not chemically combined
4). Substance
Ans: matter with a composition that is always the same
5). What does a mean in an isotope?
Ans: Number of Protons and Neutrons
6). What does z mean in an isotope?
Ans: Number of Protons
7). What does x mean in an isotope?
Ans: Symbol for the element
8). Ionic compound
Ans: Cation + Anion / Metal + nonMetal
9). Polyatomic ion
PaperStoc.com Page 1 of 12
, Ans: an ion made of two or more atoms joined by covalent bonds
10). Binary compounds
Ans: Compounds composed of nonmetal + nonmetal
11). Acids
Ans: compounds that form hydrogen ions when dissolved in water (FORMULA
CONTAINS AT LEAST ONE H+ ION)
12). Binary acid naming
Ans: hydro___ic acid
13). Oxyacid
Ans: contains hydrogen, oxygen, and a third nonmetal element
14). Oxyacid naming rules (anions)
Ans: Anion:
1. hypo__ite
2. ___ite
3. ___ate
4. per___ate
15). Oxyacid naming rules (acids)
Ans: Acid:
1. hypo___ous acid
2. ___ous acid
3. ___ic acid
4. per___ic acid
16). Oxidation state
Ans: Number of electrons an atom uses to form bonds
17). Oxidation state rules
PaperStoc.com Page 2 of 12