1). The incidence of deaths from communicable disease is __________ in the us compared to
the entire world.
Ans: Less
2). Caring for patients infected with a new virus requires safety precautions for medical
personnel. choosing appropriate procedures is an example of ___________ process.
Ans: Deductive
3). Which of the following is not a process in the scientific method?
laboratory experimentation
development of theory
systematic observation
formulation of a hypothesis
belief in a preconceived idea
Ans: Belief in a preconceived idea
4). The study of evolutionary relationships among organisms is called
Ans: Phylogeny
5). The first cells appeared about ______ billion years ago.
Ans: 4 billion
6). The microorganisms that recycle nutrients by breaking down dead matter and waste are
called
Ans: decomposers
7). Which of the following is a taxa on that contains all the other taxa listed
genus
PaperStoc.com Page 1 of 12
, family
species
phylum
kingdom
Ans: Kingdom
8). Which group of microorganisms is composed only of hereditary material wrapped in a
protein covering?
Ans: Viruses
9). In general, eukaryotic cells are about _____ times larger than bacterial or archaeal cells.
Ans: 10
10). Select the correct descending taxonomic hierarchy ( left to right)
kingdom, domain, phylum
genus, species, family
family, genus, species
family, order, class
class, phylum, order
Ans: Family, genus, species
11). All cell contain
Ans: Ribosomes for protein synthesis
12). A fat cell is called _______ if all the fatty acid chain are single bonded to 2 other carbons and
2 hydrogens.
Ans: Saturated.
13). Atp differs from the nucleotides found in dna in the
Ans: Sugar portion of the molecule
14). Scattering of peripheral light rays through the glass slide under very high magnification can
be prevented by
PaperStoc.com Page 2 of 12