Flowers EXAM QUESTIONS (63 TERMS) WITH
VERIFIED DEFINITIONS UPDATED 2024
1). What kingdoms contain producers?
Ans: Protista, Plantae, Eubacteria, and Archaebacteria
2). What two characteristics do all producers have?
Ans: Autotrophic and first level of energy pyramid
3). What role do producers play in an ecosystem?
Ans: To be the base of the ecosystem, make glucose and oxygen for environment.
4). Chemical formula for photosynthesis reactants
Ans: Light + H20 + CO2 (Sunlight, Water, Carbo Dioxide)
5). Chemical formula for photosynthesis products
Ans: O2 + C6H1206 (Oxygen, Glucose)
6). What part fo the plant absorbs sunlight?
Ans: Leaves, act as solar panels
7). What does chlorophyll do?
Ans: reflects green light and absorbs all the other color
8). Why is natural light better for a plants growth?
Ans: Has all light wavelengths, fake light only have some.
PaperStoc.com Page 1 of 7
, 9). What plant part is responsible for water?
Ans: Roots
10). What tube carries the water?
Ans: Xylem carries water up from the roots and into the leaves for photosynthesis
11). Transpiration
Ans: The evaporation of water from the stomata
12). Cohesion
Ans: Water molecules sticking/binding to other water molecules
13). Adhesion
Ans: Water molecules sticking/binding to other molecules that are not water
14). What part of plant absorbs co2?
Ans: Leaves, though stomata
15). What controls the opening and closing of the stomata?
Ans: Guard Cells
16). When do the guard cells open and close?
Ans: Due to water, if there is not enough water they close to prevent water loss from
inside the leaf, and they open when there is enough.
17). When are the stomata typically open?
Ans: Night, to prevent water loss from the sun evaporating any
18). How do stomata help plants maintain homeostasis?
PaperStoc.com Page 2 of 7