Answers.
1). Ribosomes
Ans: the location of protein synthesis (translation). RNA is read and the code used to
form a polypeptide chain
2). Smooth er
Ans: In charge of detoxification and formation of new phospholipids
3). Rough er
Ans: Studded with ribosomes, proteins are made here that are then transported to
other parts of the cell, or to leave the cell.
4). Golgi complex
Ans: Proteins come here to be modified and tagged to be sent to other parts of the cell,
or to leave the cell.
5). Mitochondria
Ans: Location of Cellular
Respiration, forming ATP that powers cellular processes.
6). Lysosomes
Ans: Contain enzymes that break down faulty cell parts and invaders. Often described
as the recycling centers of the cell.
7). Vacuole
Ans: Used for storage of water and other dissolved compounds needed by the cell.
Large central vacuole in plants also used for support to hold up the cell wall.
PaperStoc.com Page 1 of 9
, 8). Chloroplasts
Ans: Site of Photosynthesis in autotrophs. Light energy is used to create glucose,
converting radiant energy into chemical energy.
9). Which cell parts are found in both eukaryote and prokaryote cells?
Ans: Ribosomes, cell membrane
10). What does this suggest about the history of life?
Ans: The last universal common ancestor to all life likely had ribosomes and a cell
membrane, which it then passed down to all of its descendants, eventually evolving into
all domains of life.
11). You are studying a cell and notice that protein a is in the wrong location. what organelles
may not be functioning properly? (there are two possibilities)
Ans: The golgi complex, or the Rough ER
12). Predict what would happen if the lysosome membrane broke open. explain your prediction.
Ans: Lysosomes are full of enzymes designed to break down cell parts, if these
enzymes were not contained (spilled out into the cell) they could destroy the cell and kill
it.
13). Do you think cells would do this on purpose? they do! when?
Ans: During controlled cell death- apoptosis
14). You have not watered your plant in a few days. it is droopy and floppy. what has happened
on a cellular level (be specific to a particular organelle)? what will happen if you water it?
explain.
Ans: - The central vacuole of the plant cells is designed to fill with water and push
against cell walls, holding the plant upright.
- When dehydrated, the vacuoles shrink, and are no longer pushing against cell walls, so
they sag, leading to drooping plants.
- When the plant is watered, vacuoles will fill again, push against cell walls, and the plant
will stand upright again.
PaperStoc.com Page 2 of 9