answers 2023
1). Cap
Ans: top most potion of the casket shell, including the ogee, crown, pie, and header.
2). Ogee
Ans: is an S shaped molding that is a component of the casket cap
3). Crown
Ans: the uppermost part of the cap, extending from rim to rim
4). Pie or fishtail
Ans: the wedge-shaped portion of the cap at each end of the crown.
5). Header or cap filler
Ans: that portion of the cap / lid that is constructed into caskets that display a cut
top.
6). Ogee or rim flange
Ans: is the turned-under edge or horizontal portion of the rim which come into contact
with the casket.
7). Gasket channell
Ans: only found of cut top caskets, and is intergral part of the foot panel header on a
gasketed casket
8). Body
PaperStoc.com Page 1 of 16
, Ans: the portion of the casket shell containing the top body molding, body panels,
base molding, and casket bottom.
9). Body ledge or top body molding
Ans: the molding along the uppermost edge of the body panels
10). Body panels
Ans: compose the sides and ends of the casket
11). Base molding
Ans: molding along the lowermost edge of the body panel.
12). Swing bar
Ans: a movable casket handles with hinged arms
13). Stationary bar
Ans: a non-movable casket handle.
14). Lug or ear
Ans: the part of the casket handle that is attached to the casket body.
15). Arm
Ans: the part of the casket handle that attaches the bar to the lug.
16). Bar
Ans: the part of the casket handle, attached to the lug or arm.
PaperStoc.com Page 2 of 16
, 17). Tip
Ans: decorative or ornamental part of the casket handle that covers the exposed
ends.
18). Cast hardware
Ans: formed via the most expensive hardware production methods.
19). Stamped hardware
Ans: the lesser expense methods of hardware production.
20). Cove
Ans: is a component part of the casket interior which lines the rim and surrounds the
cap panel.
21). Fold
Ans: is a strip of metal, plastic, or cloth that is attached to the inside of the panel,
covering the area at which point the roll is anchored.
22). Overlay
Ans: is the aesthetic covering for the foot cap.
23). Apron
Ans: is the lining attached to the under surface of the foot panel of the casket.
24). Hinge cover
Ans: the portion of the casket interior covering the hinges that attach the casket cap
to the casket body.
25). Bed
Ans: the portion of the casket upon which the deceased human remains are placed.
PaperStoc.com Page 3 of 16