questions with correct answers
1). Job design
Ans: creating jobs in an organization that can be done effectively and efficiently while
providing meaningful work for the employees
2). Who created the job characteristics model?
Ans: Hackman and Oldham
3). Job characteristics model
Ans: to better explain how job design can impact employee satisfaction and job
performance
4). Skill variety
Ans: extent to which a job requires a worker to use a wide range of different abilities
and skills
5). Task identity
Ans: extent to which the job requires the worker to perform all the tasks needed to fully
complete the task
6). Task significance
Ans: extent to which the job requires the lives of other people
7). Autonomy
Ans: the extent to which the employees is allowed to make choices about scheduling
and how best to perform tasks
8). Feedback
PaperStoc.com Page 1 of 11
, Ans: extent to which the employees receives clear & direct information on how well
they are performing the task
9). Contingency factors:
Ans: pre-conditions for the model to be predictive
10). Organizational structure
Ans: the grouping together of jobs into work groups, the delegation of authority &
responsibility within the organization & the formal reporting relationships of employees to
supervisors
11). Functional structure
Ans: groups jobs that require similar skills & experience together into a single work
group reporting to the leader of the organization
12). Divisional structure
Ans: groups jobs together with people of diverse skills & experience who collectively
focus on either providing specific products or or serving specific groups of customers or
serving specific geographic areas
13). Matrix structure
Ans: groups jobs together simultaneously by function and by division
14). Delegation of authority
Ans: ultimate authority for decision rests with the shareholders of the business
15). Centralized organizational structure
Ans: most decisions are made by the senior executives at the top of the organization
PaperStoc.com Page 2 of 11