correct answers
1). 6 eukaryotic supergroups
Ans: Chromalveolata
Excavata
Opisthokonta
Rhizaria
Amoebozoa
Archaeplastida
2). Key derived traits of eukaryotic cells
Ans: Nucleus
Membrane-bound organelles
Aerobic respiration
Mitochondria from primary endosymbiosis
3). Endosymbiosis
Ans: Relationship between two species in which one lives inside the other
4). Examples of endosymbiosis in evolutionary history
Ans: Mitochondria
Chloroplasts
5). Serial endosymbiosis
Ans: series of endosymbiotic events
6). Primary endosymbiosis
Ans: the process in which a eukaryote engulfs another living prokaryote
7). Primary endosymbiosis example
PaperStoc.com Page 1 of 14
, Ans: Archaea engulfing alpha proteobacteria (mitochondria, first)
Heterotrophic Euk engulfing cyanobacteria (chloroplasts, second)
8). Secondary endosymbiosis
Ans: Bigger eukaryote engulfs smaller eukaryote, leads to secondary plastids
9). Serial endosymbiosis basic process
Ans: 1. Heterotrophic Euk with mitochondria engulfs cyanobacteria (1
endosymbiosis)
2. Becomes green algae, an autotrophic euk with chloroplasts
3. Heterotrophic euk engulfs the green algae, a euk. (2 endosymbiosis
4. Becomes an autotrophic euk with secondary plastids
10). Protists
Ans: A eukaryotic organism that cannot be classified as an animal, plant, or fungus.
"the very first"
11). Nutritional strategies of protists
Ans: photoautotrophs, heterotrophs, mixotrophs
12). Excavata
Ans: Feeding groove, Lack typical mitochondria
13). Shared derived traits in excavata
Ans: Mitosomes (diplomonads)
Hydrogenosomes (parabasalids)
Crystalline Rod in flagella
Secondary Plastids via green algae
Mixotrophic
14). Chromalveolata shared derived trait
Ans: Secondary endosymbiosis of green algae
(contains secondary plastids)
PaperStoc.com Page 2 of 14