2023/2024
1). Board functions
Ans: licensing psychologists, approving psych associates, renewing licenses,
reviewing CE, promulgating regulations, interpreting scope of practice, educating
licensees, and investigating complaints
2). Board
Ans: Sate Board of Examiners of Psychologists
3). Number of hours required for licensure
Ans: 3250 hours, across 2 years supervised experience (75% by a psychologist, 2
hours for every 20 hours of experience plus other learning activities)
4). Requirement to pass the md exam
Ans: 75%
5). Requirement to pass the eppp exam (part i)
Ans: 70% (scaled score 500) recently or 73% before 2002
6). Requirements for doctoral program in psychology
Ans: 1) accredited by APA or Canadian Psychological Association 2) listed by the
national register of health service providers in psychology, or meets the requirements if
the degree was earned outside the US or Canada. (Other exceptions for degrees earned
before 1981 (US) or 1988 (Canada) )
7). Why go on inactive status?
Ans: leaving state and may return to practice later
PaperStoc.com Page 1 of 37
, 8). Duration of inactive status
Ans: 2 years, can be renewed for an additional 2 years
9). How to reactivate license
Ans: apply, pay fee, prove CE requirements, submit to criminal history/background
check if inactive for 1 or more years
10). When do you renew?
Ans: every other year, March 31
11). How soon can you reapply for licensure after it has been revoked?
Ans: 5 years
12). What is the board's mission?
Ans: to ensure that consumers in MD receive quality psychological services in
accordance with the laws in MD
13). Why are ce's important?
Ans: to ensure a minimum in maintaining competence and not harming consumers
14). What are the goals of ce's (4 goals, 3 no's)?
Ans: 1 - maintain professional competency 2- increase professional skills and
knowledge 3 - prepare for new roles and responsibilities in practice 4 - expands the
science of psychology theory, method, or practice
NO'S: business meetings, professional committee meetings, presentations/publications
for a lay audience
PaperStoc.com Page 2 of 37
, 15). What are the ce requirements?
Ans: 40 CE's per 2 years. (Max 20 independent study (APA approved), minimum 3
ethics / law / risk management, minimum 3 cultural competence/diversity, maximum 30
hours for scholarly activities); goes on cycle ending March 31; have to keep proof in case
of audit.
16). What kind of ce documentation is necessary?
Ans: reprints, transcript and course syllabi, test and certificate of completion for
independent study or workshops; keep for 4 years.
17). What ce hours are earned for scholarly activities?
Ans: only earned by first 3 authors- authoring, editing, presenting or revising a
publication, 20 hours for a book, 15 for editor of a book, author of a book chapter, author
of a journal article, 15 for service as Editor or Associate Editor of a journal, 15 for service
on an editorial board for a journal, 3 hours for each hour of presentation (max 15 hours)
for an authorized sponsor, 3 hours for each poster presentation (max 15 hours) for an
authorized sponsor, 15 hours for teaching a new graduate level psychology course
18). What are rules for earning ce at a presentation?
Ans: authorized sponsor, defined purpose and content area, qualified presenter, 1 hour
or more in length, record of attendance, documentation of completion, evaluation
19). Who is automatically authorized to provide ce in md?
Ans: NIH, APA, NASP, NASW, AMA, MD Dept of Health and Mental Hygiene, MD Psych
Association (approved by APA), accredited academic institution
20). Failure to complete ce requirements
Ans: do not complete, or do not comply with audit within 30 days
21). If denied license or renewal
Ans: can request a hearing within 30 days in writing; Board convenes a hearing
22). To reactivate license from inactive
PaperStoc.com Page 3 of 37
, Ans: provide proof of 20 CE (10 or fewer independent study) in last year, if more than
a year left in the cycle complete another 20 in that time period.
23). To reactivate license from expired
Ans: provide proof of 20 CE (10 or fewer independent study) in last year and complete
the rest on time OR if more than 1 year since it expired show 40 CE for the current
period.
24). Can you always reactivate an expired license?
Ans: no, not if more than 5 years expired - then reapply
25). How does the board notify about a hearing?
Ans: at least 30 days before - in person, registered or certified mail, restricted delivery,
return receipt; must state issue or charges
26). Can you have legal counsel for a hearing?
Ans: yes, you can be alone or with counsel
27). Why a prehearing conference
Ans: to attempt to settle the case, to prepare for the hearing by delineating issues,
stipulating facts, arranging schedule, arranging witness list, subject matter of testimony
28). What is discovery on request?
Ans: by written request, either party can request within 15 days: witness list, copies of
documents
29). What is mandatory discovery?
Ans: each party will provide the other (at least 15 days before prehearing conference
or 45 days before hearing) name and cv of expert witnesses, expert report
30). How is expert report evaluated?
PaperStoc.com Page 4 of 37