Answers.
1). Ch: 1 - can you define mental health? what 3 factors influence mental health?
Ans: No single definition
Factors:
1-individual
2-interpersonal
3-social/cultural
2). Ch: 1 - what is psychiatric mental health nursing?
Ans: A specialized area of nursing that promotes mental health through APPLYING
the NURSING PROCESS
Nurses care for people with a wide range of emotional problems and mental disorders
3). Ch: 1 - what do mental disorders cause?
Ans: Significant distress and/or impaired functioning
4). Ch: 1 - how does the individual factor affect mental illness?
Ans: Biological makeup - a genetic factor
Unrealistic worries or fears
5). Ch: 1 - how does the interpersonal factor affect mental illness?
Ans: Pt does not communicate with others
They don't have a social support system
6). Ch: 1 - how does the social/cultural factor affect mental illness?
PaperStoc.com Page 1 of 23
, Ans: The Pt has an unwarranted negative view of the world
A culture can have discrimination/stigma towards mental health
7). Ch: 1 - what is the dsm-5?
Ans: A manual published by the American Psychiatric Association
Defines different diagnoses and target symptoms that help to identify these disorders
8). Ch: 1 - how was mental health viewed during the greek period of inquiry?
hint: aristotle
Ans: Aristotle believed there was an imbalance in 4 elements that make up the body =
blood, water, yellow and black bile
Balance could be restored by bloodletting, starving people, or purging
9). Ch: 1 - how was mental health viewed during the christian period?
Ans: Demonic possession thought to cause mental disorders
Clergymen performed "exorcisms," if it didn't work then people were shunned or put to
death
10). Ch: 1 - how was mental health viewed during the period of enlightenment (1790s)?
Ans: People with mental disorders were placed in asylums
Moral treatment = use of kindness, compassion and a pleasant environment was
adopted
Unfortunately, people were often treated inhumanely
11). Ch: 1 - how did dorothea dix contribute to mental illness in the 19th century?
hint: $$$
Ans: Asked Massachusetts to expand their STATE HOSPITAL.
PaperStoc.com Page 2 of 23
, Through public awareness campaigns/lobbying, she convinced many states to build or
expand their hospitals
12). Ch: 1 - how did sigmund freud contribute to mental illness in the 1900s?
hint: psychosis vs neurosis
Ans: He believed that mental illness was a PSYCHOLOGIC DISORDER, and a result of
shitty parenting/disturbed personality
Mental illness was categorized as psychosis (severe) or neurosis (less severe)
13). Ch: 1 - how did freud believe mental illness should be treated?
Ans: Psychoanalysis therapy = focuses on repairing the trauma of the original
psychological injury
However it was costly and time-consuming, so everyone was generally ignored
14). Ch: 1 - how did psychopharmacology and deinstitutionalization contribute to mental illness
in the 1950s?
Ans: Psychotropic medications were created = key to turn around some mental
disorders
Deinstitutionalization = transitioning people who were confined for years in mental
institutions into the community for rehab/treatment
15). Ch: 1 - was deinstitutionalization successful?
what specific effect did it have in the 21st century?
Ans: Deinstitutionalization considered a failure since community mental health
centers focused on other issues
"Revolving door" effect = patients are better for a while and then relapse
They stop their meds as soon as they start feeling good but the meds is what makes
them feel good in the first place.
16). Ch: 1 - despite the increasing numbers, how many adults and children are being treated for
mental illness in the 21st century?
PaperStoc.com Page 3 of 23