Resources) Exam Questions and Answers
1). What is the "origin" of a fire?
Ans: The origin is the area where the fire started.
2). What is the "head" of a fire?
Ans: The head is the part of a wildfire with the greatest forward rate of spread. You
have to control the head and prevent the formation of new heads to suppress a wildland
fire.
3). What are "fingers" on a fire?
Ans: Fingers are typically long, narrow strips of fire that extend from the main body of a
fire.
Caution: Uncontrolled fingers may form new heads.
4). What is a "pocket" in a fire?
Ans: A pocket is the unburned area between the main fire and any fingers.
5). What is the "perimeter" of a fire?
Ans: The perimeter is the outer boundary - or the distance around the outside edge - of
the burning or burned area. Also commonly called the fire edge.
6). What is the "rear" or "heel" of a fire?
Ans: It is the end opposite the head . Therefore it is relatively closer to the point of
origin than to the head.
PaperStoc.com Page 1 of 13
, 7). Because the fire at the, (blank), burns into any prevailing wind, it generally burns with low
intensity and has a low ros.
Ans: Heel
8). What are "flanks" on a fire?
Ans: Flanks are the sides of a wildland fire, roughly parallel to the main direction of fire
spread.
9). Why is it important to control flanks of a fire asap?
Ans: Because:
1. A shift in wind direction may quickly change a flank into a head.
2. Fingers often extend from flanks
10). What are "islands" in a fire?
Ans: Islands are unburned areas inside the fire perimeter. Since islands are unburned
potential fuels, patrol them frequently & check for spot fires.
11). Islands close to a, (blank), line may flare up later & start spot fire across the control line.
therefore you may want to burn them out.
Ans: Control line
12). When does a "slopover" occur?
Ans: A slopover occurs when fire crosses a control line or natural barrier intended to
contain the fire,
Note: A slopover occurs immediately across & adjacent to the control line whereas spot
fires occur some distance from the control line.
13). What is the "green"?
Ans: The green is ANY area that is NOT BURNT but is adjacent to an involved area.
PaperStoc.com Page 2 of 13