mark Question Essay Plans
1). Park model
Ans:
2). Fatalism
Ans: Belief that all events are inevitable as they are an 'act of god'
3). Destructive plate boundary
Ans: - denser oceanic plate subducts under the lighter continental
- can melt plates causing magma
- convection currents, gravitational sliding and slab pull move tectonic plates
- ocean trench/volcano formed
4). Convergent plate boundary
Ans: - 2 oceanic plates
- denser subducts under another
- may melt plate creating magma
- magma cools and creates island arc
- opposite is 2 continental creating a mountain chain
5). Constructive plate boundary
Ans: - 2 plates pull apart
- creates magma plume to rise out of formed volcano
- basaltic lava
- may create island after cooling
6). Conservative plate boundary
Ans: 2 plates slide past each other in same/opposite directions
Hot spots
PaperStoc.com Page 1 of 9
, 7).
Ans: - thin part of crust allows mag ma plume to rise up
- as plate moves in one direction island arc/shield volcano's formed because hot spot
stays in one place
8). Composite volcano
Ans: - large, steep-sided, symmetrical cones
- alternating ash and lava, cinders, ballistic bombs
9). Shield volcano
Ans: - broad, gentle cone
- basaltic lava
10). Acid dome volcano
Ans: - vicious lava, probably rhyolitic
- convex steep-sided cone
11). Ash and cinder cone volcanoes
Ans: - steep-sided
- little lava, mainly ash layers
12). Calderas
Ans: Huge explosion often creates missing submit of cone
13). Fissures
Ans: Slow seepage of basaltic lava
14). Hawaiian eruption
Ans: - non-explosive/small
- continuation blasts last 1hr
15). Strombolian eruption
PaperStoc.com Page 2 of 9