1). Largest organ of the body
Ans: Skin
2). One-celled microorganism with both plant and animal characteristics
Ans: Bacteria
3). An optical instrument used for viewing very small objects, such as bacteria or other germs
Ans: Microscope
4). A bacterium, virus, or other microorganism that can cause disease
Ans: Pathogen
5). Infection transmitted from one person to another
Ans: Communicable
6). Pus forming bacteria in the shape of a string of beads
Ans: Streptococci
7). Sphere-shaped pathogenic bacteria that appear singly or in groups
Ans: Cocci
8). Spherical bacteria that grow in pairs and can cause diseases such as pneumonia
Ans: Diplococci
PaperStoc.com Page 1 of 28
, 9). Fluid contained within outer cell wall of bacteria
Ans: Protoplasm
10). Rod-shaped bacteria which caused an outbreak at a pedicure salon because of improper
disinfection of a whirlpool foot bath
Ans: Mycobacterium fortuitum furunculosis
11). What are the two stages of a bacteria's life cycle?
Ans: Active and spore-forming (inactive) stage
12). Process by which bacteria divide into two new cells
Ans: Mitosis
13). The invasion and growth of germs in the body
Ans: Infection
14). This fluid is a sign of a bacterial infection in the body:
Ans: Pus
15). A common human bacteria that can transfer through skin to skin contact or unclean
implements
Ans: Staphylococci
16). What is the term for harmless (non-disease forming) germs?
Ans: Non-pathogenic
17). A disease spread from person to person by contact is called what?
Ans: Contagion
18). A tiny, nonliving particle that invades and then reproduces inside a living cell
PaperStoc.com Page 2 of 28
, Ans: Virus
19). Virus that causes aids
Ans: HIV
20). Organism that lives in or on another living organism and draws nutrients but do nothing
beneficial for the host
Ans: Parasite
21). Disease-causing bacteria or viruses which are carried through blood
Ans: Bloodborne pathogens
22). A contagious skin disease marked by itching and small raised red spots, caused by the
itch mite
Ans: Scabies
23). Immunity achieved by infection, vaccination, or the transfer of antibodies from an immune
donor
Ans: Acquired immunity
24). Three steps of decontamination
Ans: Sanitation, disinfection, sterilization
25). A process that eliminates many or all microorganisms, with the exception of bacteria
spores, from inanimate objects
Ans: Disinfection
26). What does msds stand for?
Ans: Material Safety Data Sheet
27). Disinfecting solutions must have the correct _________ to meet salon requirements for use
against bacteria, fungi, and viruses
PaperStoc.com Page 3 of 28